Collectie: Hoewerktdat

Al eens nagedacht over de manier waarop alledaagse apparaten en technologieën in elkaar steken? De serie ‘Hoe werkt dat’ is een dappere poging de werking van uw digitale speeltjes uit te leggen.

GO!

Hoe werkt een touchscreen

Het drukgevoelige lcd-beeldscherm van onze smartphone moet precies kunnen aangeven waar iemand op het beeldscherm drukt, deze informatie vertalen in een signaal dat het mobieltje begrijpt en bovendien ook nog zoveel mogelijk licht doorlaten.

Bericht lezen

Hoe werkt een lcd-scherm

Wie denkt in het geval van een LCD-monitor met moderne technologie van doen te hebben, komt toch enigszins bedrogen uit. Zoals wel vaker met nieuwe technologieën stammen de basisprincipes al van honderden jaren terug.

Bericht lezen

Hoe werkt JPEG

Een van de meest gebruikte bestandsformaten is jpeg. Weinigen denken na over de manier waarop hun foto's worden omgezet in een jpeg-bestand, nog veel minder mensen weten hoe deze techniek precies werkt.

Bericht lezen

Hoe werkt inkjet

De principewerking van de meeste piëzo-elektrische en thermische inkjetprinters lijkt op het eerste gezicht zo eenvoudig, dat het een wonder mag heten dat deze printers een zo gedetailleerd beeld kunnen creëren.

Bericht lezen

Hoe werkt MP3

Als er één compressietechniek een revolutie op internet heeft veroorzaakt, is het wel mp3. Deze methode zorgde ervoor dat muziekbestanden tien keer zo klein konden worden gemaakt met behoud van acceptabele kwaliteit.

Bericht lezen

Hoe werkt een scanner

Technici slaagden er al in 1902 in om een afbeelding volgens een foto-elektrische methode te scannen, verzenden en ontvangen. Pas in de jaren zestig kwam de ontwikkeling van de scanner in een stroomversnelling.

Bericht lezen

Hoe werkt MPEG

MPEG wordt gebruikt om videobestanden minder groot te maken. De afkorting lijkt op MP3, en dat is niet voor niets. MPEG maakt namelijk onder andere gebruik van MP3-compressie om de omvang van video's te verkleinen.

Bericht lezen

Hoe werkt polaroid

Is het u wel eens opgevallen dat de kinderen van tegenwoordig direct vragen 'mag ik 'm zien' of iets van dien aard wanneer iemand een foto van ze heeft genomen? Polaroid maakte dit al in de vorige eeuw mogelijk.

Bericht lezen

run2function vindt instagram fijn!

@run2function