Achtergrondje wegpoetsen

Van start!

Iedereen die wel eens het onderwerp op een foto vrijstaand heeft moeten maken, weet hoe lastig en soms bijna onmogelijk dat karwei is.

Eerst grofstoffelijk de achtergrond wegpoetsen, dat is vaak nog het makkelijke deel van de operatie. Maar dan begin het: je komt met het gummetje van je beeldbewerkingssoftware steeds dichter in de buurt van het onderwerp dat vrijstaand gemaakt moet worden, en dan wordt het onderscheidt tussen de gedetailleerde rand van het onderwerp en de achtergrond steeds lastiger vast te stellen. Specialistenwerk dus, of misschien wel gekkenwerk…

Hoe lekker zou het zijn als de software zou begrijpen wat de achtergrond is en wat het hoofdonderwerp van de foto. Wie anders dan de makers van hét beeldbewerkingspakket der beeldbewerkingspakketten, Adobe, werkt op dit moment hard aan deze droom. Het softwarehuis heeft een fotolens laten ontwikkelen die lijkt op het oog van een insect. De facetten van deze lens leggen de scène ieder afzonderlijk op een iets andere wijze vast, waarmee de diepte-informatie wordt vastgelegd.

De volgende stap is de ontwikkeling van software die deze informatie vervolgens uitleest en kan gebruiken om echt even snel een achtergrondje weg te poetsen. De software ‘weet’ immers dat het ene deel van de foto vóór het andere staat en beschouwt het daarmee als gescheiden objecten. Gebruikers hoeven nog slechts het ‘achtergrondgummetje’ te selecteren en poetsen in een mum van een tijd alleen de achtergrondpixels weg. Wauw, waar kan ik die camera kopen en is er al een probeerversie van de bijbehorende software verkrijgbaar. Nee dus, maar dat dit er gaat komen, staat natuurlijk vast. En ik kan eerlijk gezegd niet wachten!

Scroll Up

Pin It on Pinterest