Adam Curry zet weer eens een trend

2 min leestijd

Je kunt zeggen wat je wilt, maar Adam Curry heeft een talent om bovenop ontwikkelingen op internet te zitten. Nu heeft hij volgens de Amerikaanse site TidBits via een rechtszaak wederom baanbrekend werk verricht. Een Nederlandse rechter heeft in een zaak die Curry had aangespannen tegen Weekend het recht op zogenoemde ‘creative commons’ erkend. Wereldwijd heeft nog niet eerder een rechter zich uitgesproken over de juridische geldigheid van deze sympathieke vorm van auteursrecht.

Het roddelblad Weekend had foto’s van Curry en zijn gezin die de oud-dj op Flickr had geplaatst, gebruikt voor een artikel. Curry had bij de foto’s vermeld dat ze openbaar waren, maar het roddelblad was even vergeten de auteursrechten te bekijken. De foto’s mogen wat Curry betreft worden gebruikt voor niet commerciële doeleinden, en daar valt publicatie in een blad dat daar geld mee verdient uiteraard niet onder.

Curry stapte vervolgens naar de rechter om twee redenen: ten eerste werd zijn 15-jarige dochter achtervolgd door een fotograaf van Weekend en het blad had ook allerlei details in het artikel vermeld over de school waar zij op zit en het voertuig waarmee ze naar school wordt gebracht. Bovendien had Weekend de auteursrechten volgens de creative commons geschonden.
Zowel Curry als creative commons reageerden verheugd op de uitspraak van de rechter omdat deze bijzondere auteursrechten voor het eerst juridisch houdbaar zijn gebleken.

Helemaal blij is Curry overigens niet, want de rechter heeft het schenden van zijn privacy door Weekend niet erkend. Beroemd zijn heeft zo zijn negatieve kanten, zoals een enkel zuur commentaar op de zaak op de website van Curry luidt. Ook grappig is het verhaal van TidBits over deze zaak, waar enige verbazing wordt geuit over de lage dwangsommen die Nederlandse rechters opleggen in dit soort zaken.

Hoe dan ook, het is mooi om te constateren dat het auteursrecht onder de voorwaarden van creative commons overeind is gebleven in een rechtszaak. Het doel van creative commons is immers een stuk sympathieker dan de slechts op geld beluste manier van handelen van bijvoorbeeld uitgeverijen, filmstudio’s en de muziekindustrie.

Scroll Up

Pin It on Pinterest