Adieu ADSL

1 min leestijd

Toen internetprovider xs4all ergens in 2000 ADSL kon leveren, was ik er in Amsterdam als de kippen bij om het te installeren. De verbinding kwam tot stand via een of andere vage extensie voor de Mac. Voelde verre van vertrouwd, maar het werkte wel.

Op het iets bolle beeldscherm van mijn paarsblauwe iMac zag ik hoe een nummer van mp3.com met een ‘duizelingwekkende’ snelheid van 50KBs richting Orteliusstraat stroomde. Nu lachen we erom, maar het bleek snel genoeg om het nummer af te kunnen spelen terwijl ik het aan het downloaden was. Totale verrukking.

De jaren erna ben ik xs4all en ADSL trouw gebleven. Telefoneren, surfen over internet en televisie kijken, het gebeurde tot voor kort allemaal tegelijk via de oude, trouwe telefoonlijn. Deze week is hier een eind aan gekomen. Na bijna een jaar machteloos aan de wand van de meterkast te hebben gehangen, is het glasvezelmodem tot leven gewekt. KPN kon het al leveren, maar stond dochter xs4all nog niet toe het aan de klanten aan te bieden. Nu dus wel. Eindelijk.

Helemaal van een leien dakje is het overigens niet gegaan. Alles werkte toen de monteur wegging. Niets werkte meer toen ik de stroom en bekabeling er kort af haalde om alles een beetje netter in de meterkast weg te werken. Toen ik (veel te laat) naar bed ging, werkten telefoon en internet weer, maar de televisie nog niet. Ik snapte er niets van. Na een zeer prettig gesprek met een helpdeskmijnheer van xs4all werkt ook de tv weer. Was overigens gewoon een kwestie van de tv-ethernetkabel in de verkeerde poort van de router. Wist niet dat dit uitmaakte. Nu dus wel…

Scroll Up

Pin It on Pinterest