Afbeeldingen zoeken is leuk

Het is moeilijk voor te stellen dat er ook maar één internetgebruiker op aarde rondloopt die nog nooit een afbeelding heeft gezocht met Google. Zoektermen intikken en binnen een seconde tovert de zoekmachine de resultaten tevoorschijn. Soms is dat een overstelpende hoeveelheid, zelfs als de selectie wat ingedikt is door alleen afbeeldingen van een bepaalde grootte te selecteren.

Het is een prima dienstverlening, alleen is het minuten achter elkaar door al die pagina’s met kleine afbeeldingen bladeren niet bepaald een ‘vette’ ervaring. Wie op zoek is naar een hippere manier van afbeeldingen zoeken, moet beslist eens naar de website van Cooliris surfen en daar de uitbreiding PicLens installeren. Dit kleine stukje software is alleen geschikt voor de browser Firefox, maar dan wel weer voor zowel Windows als Macintosh. Installeren is binnen een minuut gepiept en dan kan de pret beginnen. Surf bijvoorbeeld maar eens naar Google en ga daar zoeken naar afbeeldingen. Op het eerste gezicht lijkt er niets te zijn veranderd. Als de cursor echter over een voorvertoning van de zoekresultaten wordt bewogen, verschijnt daar een kleine afspeelknop.

Druk op deze knop en geniet van ‘het nieuwe zoeken naar afbeeldingen’. De interface verandert direct in een stemmig donkergrijze achtergrond waar de voorvertoningen van de zoekresultaten netjes gerangschikt in rijen en kolommen staan weergegeven. De afbeeldingen in de onderste rij worden weerspiegeld op de bodem van deze interface. Dit is weliswaar gejat van de ‘Cover Flow-weergave’ in iTunes, maar uiterst gelikt is het wel. Helemaal onderaan bevindt zich de navigatiebalk. Geef deze een slinger en de afbeeldingen zweven waardig door het beeldscherm. Leuk detail daarbij is dat een slinger naar rechts de rijen met afbeeldingen iets naar rechts doen overhellen. Als de sleepbeweging in de navigatiebalk wordt stopgezet, maken de rijen met afbeeldingen eerst een soort naijlbeweging, alvorens tot stilstand te komen. Een klik op een voorvertoning vergroot deze enigszins, dubbelklikken maakt de afbeelding bijna beeldvullend. Er kan dan ook een diavoorstelling van de afbeeldingen worden afgespeeld.

Zoeken naar afbeeldingen wordt op deze manier weer leuk. Installeren maar die uitbreiding, want de ervaring zegt echt veel meer dan al de hiervoor hierover geschreven woorden. Tot slot nog een kritische opmerking: de ervaring is zo lekker dat het een beetje tegenvalt dat de interface van PicLens wordt verlaten als de afbeelding moet worden gedownload. Hoe leuk de ervaring ook, het gaat bij Google tenslotte toch om het verkrijgen van afbeeldingen. Hopelijk wordt in toekomstige versies het downloaden van de afbeeldingen in de interface geïntegreerd. PicLens werkt naast Google ook onder andere met Picassa, Flickr, Yahoo en Facebook. Voor webbouwers is software beschikbaar waarmee ze hun sites geschikt kunnen maken voor PicLens, dus wellicht is binnenkort de content van nog veel meer websites te bekijken op deze flitsende wijze.

Scroll Up

Pin It on Pinterest