Afscheid nemen

2 min leestijd

Begin jaren negentig werkte ik als freelancer en had ik een artikel over computerergonomie verkocht aan het blad Computable. Een professor van de Vrije Universiteit was bereid zijn kennis over dit onderwerp met mij te delen.

Op zijn kamertje werd mijn blik gevangen door een aantal vensters die tegelijk open stonden op zijn computerscherm. De prof zag dat en legde uit wat het was: één van de eerste internetbrowsers, namelijk het programma Mosaic . Mijn ervaringen tot dan toe met internet bestonden vooral uit werken met Gopher, een programma waarmee je eigenlijk door een mappenstructuur bladerde en uiteindelijk bij documenten terecht kwam. Ik vond dat in dit tijd al behoorlijk opzienbarend, want die documenten stonden dan wel in universitaire computers ergens in de VS, of waar dan ook ter wereld. Wauw, maar de grafisch veel rijkere ervaring met Mosaic maakte nog veel meer indruk.

Mosaic werd opgevolgd, overvleugeld eigenlijk, door Netscape. Bijna iedereen die zich in die tijd op internet begaf, maakte gebruik van deze browser. Toen jaren later Microsoft eindelijk het belang en de toekomst van internet in begon te zien en zijn eigen browser Internet Explorer ontwikkelde, werd de invloed van Netscape langzaam en helaas ook heel zeker minder. En afgelopen week is ie officieel overleden, wat niet zo verwonderlijk is omdat nog slechts 0,6 procent van de mensen Netscape gebruikt om te surfen. Enige sentimentele gevoelens heb ik dus wel bij dit bericht, al is er eigenlijk ook weer niet zo heel veel reden om te treuren. Een deel van de code van Firefox is namelijk gebaseerd op die van Netscape. Dus eigenlijk mogen we wel stellen dat de koning weliswaar dood is, maar dat zijn troonopvolger springlevend is!

Het was sowieso een weekje van afscheid nemen: Emerce meldde dat Bill Gates zich binnenkort helemaal terugtrekt uit Microsoft om zich voor honderd procent te gaan wijden aan zijn liefdadigheidsstichting. En hoe we ook over hem mogen denken, er verdwijnt daarmee toch een gezichtsbepalende figuur uit de ict-wereld. Een pionier die de computer voor de massa mogelijk maakte door er een besturingssysteem voor te verkopen aan IBM en de rest is geschiedenis. Microsoft is overigens lid van het EIAA, een Europese organisatie die onder andere onderzoek doet naar het mediagedrag van mensen. Uit een onderzoek naar ruim vierduizend internetgebruikers concludeert EIAA dat jongeren tussen de 16 en 24 jaar ook bezig zijn met afscheid nemen, namelijk van de televisie. Voor het eerst blijkt een aanzienlijk deel van deze groep jongeren meer op internet te zitten dan ze tv kijken. Best opmerkelijk, ook al moet nog blijken of dit toeval is of een trend.

En we hebben ook afscheid moeten nemen van de redactie van Planet. Eigenaar KPN zag geen heil meer in het zelf genereren van content voor de Planet . De laatste dag van het vorige jaar trok hoofdredacteur Peter Olsthoorn de stekker eruit. Menig freelancer en de rest van de redactie hadden daarvoor reeds afscheid genomen. Hiermee is de grootste online redactie van Nederland defintief opgeheven. En ook dat stemt toch weemoedig, want ook van Planet mogen we denken wat we willen, het was ooit toch ook een Nederlandse pionier op internet. Jammer!

Scroll Up

Pin It on Pinterest