alles wat je wilt weten over hardlopen

Alles wat je wilt weten over hardlopen

GO!

Hardloopmagazines en websites staan vol adviezen om optimaal te hardlopen. Welke feiten zijn waar en wat is op drijfzand gebaseerd? Mariska van Sprundel scheidt in ‘Alles wat je wilt weten over hardlopen’ de hardloopfabels van de harde feiten.

Wie gaat hardlopen, schaft goede hardloopschoenen aan en die zijn voorzien van een fijne laag dempend materiaal in de zool. Demping verkleint de klappen die het lijf te verduren krijgt als de voeten de grond raken en dat helpt blessures voorkomen, weten we allemaal. Alleen blijkt er helemaal niet zo veel wetenschappelijk bewijs te zijn voor deze aanname. Sterker, de onderzoeken die wetenschapsjournalist en fanatiek hardloopster Mariska analyseerde, laten zien dat het lijf ook met een moderne hardloopschoen met demping nog behoorlijk veel krachten moet verwerken. Wanneer je met je volle gewicht op één voet neerkomt, zijn de krachten die daarbij loskomen met demping zeker niet als bij toverslag verdwenen.

Een ander breed gedragen feit in de hardloopwereld is het nut van hardloopschoenen die een ‘foute’ voetlanding corrigeren. Staan je voeten te veel naar binnen bij de landing (overpronatie), dan moet je hardloopschoenen gebruiken die je voeten neutraler neerzetten. Dat helpt blessures voorkomen, is de algehele opvatting. Helaas is ook hier geen overtuigend bewijs voor te vinden in de wetenschap. De haklanding vervangen door een middenvoetslanding dan? Dat is echt veel beter, toch? Ook hier spreken de onderzoeken elkaar tegen. Blootsvoets dan maar, dat deden onze voorouders tenslotte ook? Helaas, ook hier vertellen onderzoeken een tegenstrijdig verhaal.

Het hoofdstuk over hardloopschoenen eindigt met de vraag aan een sportarts wat nu de beste hardloopschoen is. Het antwoord is voor sommigen waarschijnlijk vrij ontluisterend: een schoen die comfortabel zit. En dat is een schoen die aansluit bij de natuurlijke beweging die iedereen voor zichzelf intuïtief gebruikt om zo veel mogelijk energie te besparen tijdens het hardlopen.

In de war van al deze bevindingen? Je bent niet de enige. Wetenschappers pleiten daarom voor een groot opgezet, langdurig en onafhankelijk onderzoek naar de nuttige effecten van een hardloopschoen. Pas dan zijn echte conclusies over het nut van hardloopschoeisel mogelijk.

Het grootste gedeelte van ‘Alles wat je wilt weten over hardlopen’ moet de lezer na het hoofdstuk over hardloopschoenen nog afleggen. Daar gaan veel hardlopende lezers waarschijnlijk weinig moeite mee hebben. De inleidingen met persoonlijke ervaringen zijn herkenbaar voor hardlopers en maken nieuwsgierig naar de behandeling van het onderwerp. Wat kan ik het beste eten voor een wedstrijd, helpen compressiesokken nu wel of niet, hoe kan het toch dat hardlopen de stoelgang zo negatief kan beïnvloeden, enzovoort. Vaak is het volraken van het hoofd met interessante en soms best verrassende feiten de enige reden om het boek even neer te leggen.

Ben je geïnteresseerd in de wetenschap van het hardlopen, of denk je alles wel te weten over uitrusting, voeding, training en mentale aspecten? Koop dit boek dan vooral en laat je verrassen.

cover alles wat je wilt weten over hardlopen

Waardering

90%