Apple legt iPod het zwijgen op

Nou ja, Apple heeft maatregelen genomen waarmee het geluidsvolume van de video-iPods en de Nano’s kán worden beperkt en er bovendien een digitaal slot aan toegevoegd om te voorkomen dat kinderen die geluidsdemper er gewoon weer afhalen.

Apple geeft hiermee gehoor aan de roep uit vele landen om de mp3-spelers niet zo hard te laten spelen. In Frankrijk had Apple dit overigens al gedaan en kan een iPod niet harder dan 100 decibel. Nog genoeg om blijvende gehoorschade op te lopen, want meer dan acht uur per dag blootstelling aan 85 decibel is al niet bijster gezond.

En vergeet niet dat decibellen worden weergegeven in een logaritmische schaal, dus een paar decibel erbij levert een veelvoud daarvan aan belasting voor de oren op. Het schijnt zo te zijn dat iedere 5 decibel meer de maximale blootstellingsduur met de helft daalt. Even rekenen: dat betekent dus dat een Fransoos één uurtje per dag veilig naar zijn iPod op maximaal volume kan luisteren. En als het waar is dat een iPod 135 decibel kan produceren, kan de rest van de wereld per dag slechts een halve minuut genieten van een iPod op maximale geluidssterkte zonder te hoeven vrezen voor gehoorschade. En was het vroeger zo dat muziek bij walkmans op een al te hard volume ging vervormen, tegenwoordig schijnt hiervan geen sprake te zijn. Dus is het best verleidelijk om eens een nummertje op ‘standje tien’ te proberen.

Een manier om het geluidsvolume van de iPods in de dammen, verdient dus lof. Al lijkt Apple toch meer tot deze maatregel te zijn gedwongen dan dat deze voortkomt uit menslievendheid. Er spelen in de VS namelijk wat belangrijke zaken rond dit thema. Zo vond er onlangs een openbare hoorzitting plaats over het geluidsvolume van de iPods waarin wetenschappers en politici haast over elkaar heen struikelden in hun pogingen de commissie ervan te overtuigen dat de iPods gedempt moesten worden.

Ook loopt er een civiele procedure tegen Apple van een mijnheer die beweert gehoorschade te hebben opgelopen door zijn iPod. Apple probeert dus vooral de schade te beperken. Ach, en misschien hebben zo gewoon goed naar de klanten geluisterd… Hoe dan ook, het stukje software is hier te downloaden. Wie zijn oren lief heeft, moest het maar gewoon doen.

Scroll Up

Pin It on Pinterest