Apple torpedeert iPodFan

Apple heeft uitgeverij Divo gesommeerd de publicatie van het tijdschrift iPodFan te staken. Nou dames en heren rechters uit Cupertino: je kunt wel heel ver gaan in het beschermen van je ‘brand’.

Uitgever Jan van Die van Divo maakte dit recent bekend. Hij hoopt het probleem zo snel mogelijk op te lossen en zegt daarin alle vertrouwen te hebben. Volgens de uitgever is in september 2005 conform de regels toestemming aan Apple gevraagd voor het gebruik van de naam iPodFan. Mochten de partijen het desondanks niet eens worden, dan krijgen abonnees het resterende abonnementsgeld teruggestort.

Het onafhankelijke kwartaalblad verschijnt sinds oktober 2005. Divo is ook uitgever van het tweemaandelijkse blad MacFan. Laatstgenoemde blad lees ik al vele jaren met veel plezier. Het was daarom met gemengde gevoelens dat ik een nogal kritische recensie schreef in de Meppeler Courant over iPodFan. Veel te technisch en juist te weinig lifestyle, was mijn oordeel. Maar ik sprak ook de hoop uit dat de makers van het blad meer op de belevingstoer toer zouden gaan.

Met een beetje pech komt het dus helemaal niet zo ver. En dat is eigenlijk gewoon strontvervelend gedrag van Apple. Oké, je mag je merk (‘brand’ zoals de Amerikanen zeggen) beschermen. Maar wat is er nu in godsnaam tegen de naam die refereert aan een enorm populair product van Apple. Dat is toch alleen maar goed voor de verkoop, kun je ook redeneren. We wachten in spanning de afloop van dit Goliath tegen Divo af. Zet hem op jongens!

Scroll Up

Pin It on Pinterest