Apple viert dertigste verjaardag

2 min leestijd

Nee, geen grap: morgen is het 1 april en op die dag is het precies dertig jaar geleden dat Apple zijn eerste machine uitbracht. Het innovatieve bedrijf uit Cupertino, Californië is sindsdien over grote toppen gescheerd en door diepe dalen gegaan, maar nog altijd springlevend. Op naar de volgende dertig jaar dan maar!

Het zal ergens begin jaren negentig zijn geweest toen ik mijn eerste Macintosh uit de doos mocht pakken. Ik had al jaren eerder van de Mac gehoord en gelezen en het leek me de ideale computer, op de prijs na dan. Mijn eerste computer werd daarom de inmiddels legendarische Commodore 64, die werd opgevolgd door een Amiga. Ook die had een grafische interface en prima geluidskaart standaard aan boord. Lang voordat Microsoft op de proppen kwam met het in alle opzichten inferieure Windows 3.0.

Mijn eerste Mac was een LC 475, slechts één keer gebruikt voor het een of andere tv-programma en toen weer in de doos gestopt. Nieuw, maar met een tweedehands prijsje. Een prachtig ding vond ik het: een platte rechthoekige ‘pizzadoos’ op pootjes waar de rekenkracht in verstopt zat en daarbovenop een bijpassend 14-inch beeldscherm.

De prestaties lijken naar huidige maatstaven lachwekkend. Een bloedstollend snelle 25 megahertz processor, maar liefst 4 megabyte intern geheugen en een harde schijf met de onmetelijke ruimte van 80 megabyte. Ja, mega- en geen gigabyte dus…
Toch werkte mijn eerste Macje behoorlijk snel. Dat zal zeker te maken hebben gehad met het systeem Mac OS 7.1, dat in basisuitvoering nog geen anderhalve megabyte geheugen in beslag nam. De LC 475 heeft nog heel lang dienst gedaan als redactioneel werkpaard voor een tekstbureau dat ik samen met een vriend had opgericht. Ooit hebben we een week lopen dubben of we de Mac zouden uitbreiden met 8 megabyte geheugen. Dat kostte in die tijd namelijk maar liefst 750 gulden. De tijden zijn in alle opzichten veranderd.

De Mac ben ik tot op heden trouw gebleven. Nooit echte heilige oorlogen met het ‘andere’ kamp gevoerd. Maar voor mij staat het gebruiksgemak van de Macintosh nog steeds aan de top. En Apple maakt sinds de eerste iMac ook computers die er ook nog eens mooi uitzien. Vergeef me het snobisme, maar dat is voor mij zeker ook wat waard. De Mac is daarom voor mij een natuurlijke keus.

Scroll Up

Pin It on Pinterest