rode voetbal goal

Arme sportkantines

GO!

Als het aan het AD ligt, krijgen honderden sportkantines een beeldscherm om bewegend sportnieuws op te vertonen. Ook reclame natuurlijk. Het plan heeft zeker kans van slagen en dat is eigenlijk best jammer.

Het moet alweer zo’n twaalf jaar geleden zijn geweest dat ik met een vriend vroeg in het toeristische seizoen een week doorbracht aan de Portugese zuidkust. De Algarve was toen ook al enorm toeristisch, tenminste als je het bezoek beperkt tot de halve kilometer kuststrook. Daarbuiten bood het landschap destijds een aangenaam rommelige, droge en soms zelfs desolate en woeste aanblik. Behoorlijk on-Europees en juist daarom vond ik het er prachtig.

De avonden werden desondanks aan de kust stukgeslagen. In de uitgaansgelegenheden werd ik voor het eerst massaal geconfronteerd met tv-toestellen die letterlijk in iedere kroeg luid en duidelijk aan stonden en voornamelijk Engels voetbal vertoonden. Jaren later kreeg ik een déjà vu-gevoel hoog in de Franse Alpen, in het skioord Tignes. In een `Engelse’ kroeg waren voortdurend voetbalwedstrijden te zien. De bezoekers, inderdaad overwegend Engelsen, vonden het prachtig en leefden fanatiek mee met de wedstrijden, zoals wij nuchtere Nederlanders dat alleen met een EK of WK Voetbal doen. Ik genoot samen met mijn maat van deze sfeer, al ouwehoerden we zelf liever over van alles en nog wat en boeide het Engelse voetbal ons een stuk minder.

Als ik op deze beperkte ervaringen mag afgaan, is het plaatsen van televisietoestellen in gelegenheden waar sportliefhebbers komen dus een bewezen succes. Vandaar dat het idee van dagblad AD om in 250 sportkantines beeldschermen op te hangen om daar sportnieuws op te vertonen, wel kans van slagen lijkt te hebben. Het AD wil op deze manier uiteindelijk een multimediaal sportplatform aanbieden voor sportliefhebbers en actieve sporters.

Als ze dit voor elkaar krijgen dan betekent dat dus bewegende sportbeelden. Het is niet onlogisch dat mensen die aanwezig zijn in sportkantines geïnteresseerd zijn in sportbeelden. Met de doelgroep lijkt het daarom wel goed te zitten. Als het AD de adverteerders hiervan kan overtuigen, kan dit plan zomaar eens een succes worden. Waarmee de wereld van de reclame weer een stukje groter is geworden. En eigenlijk is dat best jammer. Want wat is er nu fijner dan even weg te zijn van de beslommeringen van alledag, lekker te sporten en hier onbekommerd en ongestoord door de buitenwereld over na te kletsen in de kantine?