Bak boter

Apple -topman Steve Jobs stuurde ongeveer een maand geleden een brief de wereld in met de mededeling `dat het nu maar eens moest zijn afgelopen met kopieerbeveiligingen op muziekbestanden`.

De rode draad van zijn betoog was dat mensen het onrechtvaardig vinden als ze niet alles kunnen doen met muziek die ze eerlijk hebben gekocht. Een kopietje maken voor in de auto, dezelfde bestanden op meerdere mp3-spelers zetten, of op een thuisnetwerk zetten zodat alle acht gezinsleden er van kunnen genieten, het moet volgens Jobs allemaal kunnen. `Zou het niet prachtig zijn wanneer Apple muziek kan verkopen zonder kopieerbeveiliging, muziek dus die op alle mogelijke mp3-spelers kan worden afgespeeld`, smeerde het Apple-opperhoofd met muzikale stroop in de brief. `Geloof me, wij zouden niets liever willen dan dat`, luidde het mierenzoete slotakkoord.

Mijn eerste reactie destijds was dat Jobs wel een erg groot pak boter op zijn hoofd heeft. Deze slijmerige woorden richting muziekliefhebbers kwamen immers uit de mond van een bestuurder van een bedrijf dat heel veel geld verdient met muziek waar kopieerbeveiliging op zit en die door geen andere mp3-speler dan de iPod`s van Apple zelf tot leven kan worden gewekt. Dat computers dit ook kunnen, telt daarbij niet mee, want het is natuurlijk niet bijster stoer om met je pc naar school te rijden, toch?  Eh, mijnheer Jobs, uw muziekwinkel gebruikt niet alleen kopieerbeveiliging, het is tevens het veilig stellen van de omzet van uw mp3-spelers. Niet erg geloofwaardig dat uit zo`n nest een pleidooi komt voor afschaffing van de kopieerbeveiliging op muziek.

Wie schetst mijn verbazing dat op 1 april (ja, écht waar) Apple en EMI trotst aankondigden dat laatstgenoemde platenmaatschappij muziek gaat verkopen via iTunes die vrij is van kopieerbeveiligingen en bovendien van superieure kwaliteit. De prijs per nummer ligt zo`n 35 dollarcent hoger. Muziekliefhebbers kunnen voor 30 dollarcent per nummer hun bestaande EMI-muziek opwaarderen naar rechtenvrije superieure muziekbestanden.

Goed, Jobs weet iedereen dus weer eens te verrassen. Dat enorme pak boter op zijn hoofd bleek dus een glazen bol te zijn waarin het in zijn geval niet zo moeilijk kijken was. Immers, de toekomst die daarin te zien was, werd op dat moment door hemzelf zelf gecreëerd. Dus was het toch nog een 1-aprilgrap, alleen bestond de grap eruit dat het geen grap bleek te zijn. Grappig.

Scroll Up

Pin It on Pinterest