Balonnen zetten zonne-energie om in stroom

Van start!

Amerika mag dan bekend staan om zijn enorme energieconsumptie, het is ook het land waar vele manieren bedacht worden om groene stroom op te wekken. Zo heeft Cool Earth Solar ballonnen ontwikkeld die op relatief goedkope manier stroom opwekken uit zonne-energie.

De ballonnen zijn een slimme variant van het type zonnecel die zonlicht concentreert om het rendement te verhogen. De meeste van deze zonnepanelen maken hiervoor gebruik van spiegels en lenzen om het zonlicht in geconcentreerde vorm op een bepaalde plek te krijgen. Het nadeel van dit type zonnecel is dat de lenzen en spiegels en de frames die ze bij elkaar moeten houden behoorlijk kostbaar zijn. Ook vergen ze behoorlijk wat zonlicht om een acceptabel rendement te krijgen, ondanks het feit dat het zonlicht dat op dit type zonnecellen valt wordt geconcentreerd.

De ballonnen van het Amerikaanse bedrijf Cool Earth Solar laten het zonlicht aan de bovenkant door en reflecteren het vervolgens met behulp van aluminiumfolie dat op een dun laagje plastic is aangebracht. Deze combinatie van materialen wijkt weinig af van de wikkel om en reep chocolade. Niet bijzonder hightech dus, maar dat betekent alleen maar dat de zonnecellen goedkoper zijn dan de vergelijkbare typen van de concurrentie. De ballonnen met een doorsnede van nog geen 2,5 meter maken voor het foto-elektrische gedeelte dat licht omzet in stroom overigens gebruik van dezelfde dure technologie als andere zonnepanelen. De winst zit dus puur in het toegepaste reflecterende materiaal. De fabrikant claimt dat groene stroom die met de ballonnen wordt opgewekt, de helt goedkoper is dan stroom die met vergelijkbare zonnecellen wordt gemaakt.

De ‘chocoladewikkels’ in de ballonnen mogen weinig hightech zijn, ze zijn evengoed in staat om het invallende zonlicht drie- tot vierhonderd keer te concentreren. De hitte in de zonneballonnen van Cool Earth Solar kan vanwege deze enorme concentratie behoorlijk oplopen. De ballonnen zijn daarom voorzien van een automatische waterkoeling. Iedere ballon is volgens de fabrikant in staat om 1 kilowatt stroom te leveren. Het feit dat de ballonnen zo goed in staat zijn om licht te concentreren, betekent volgens de fabrikant dat ze op veel meer plaatsen dan tropische klimaten een behoorlijk rendement kunnen opleveren. Om dit te bewijzen bouwt het bedrijf op dit moment een proefopstelling waarin de ballonnen in een soort draadstaalconstructie op een hoge paal worden gemonteerd. Deze installatie moet volgens de fabrikant in staat zijn om 100 tot 200 kilowatt op te leveren.

Als het verwachte vermogen inderdaad uit deze proefopstelling rolt, wordt het tijd om nog deze winter een echte krachtcentrale te bouwen die ongeveer 1,5 megawatt vermogen kan leveren. Dit is genoeg om vier- tot vijfhonderd huishoudens in de Verenigde Staten van energie te voorzien. De techneuten van Cool Earth Solar gaan er vanuit dat ook deze onderneming een succes wordt en praten al van een energiecentrale op basis van hun ballonnen die in staat is een vermogen van 10 megawatt te leveren. Deze centrale zou in de zomer van 2009 gereed moeten komen en zou dus een kleine drieduizend tot zo’n 3500 huishoudens van groene stroom kunnen voorzien, een klein dorp dus. Als deze claims uitkomen en de ballonnen inderdaad de hoeveelheden stroom opleveren tegen de helft van de kosten die vergelijkbare zonnecellen met zich mee brengen, is hier sprake van een mooie ontwikkeling. Feit is dat de eerste proefopstelling van enige omvang het bestaansrecht van dit type zonnecel nog moet bewijzen.

Scroll Up

Pin It on Pinterest