Bedenker Altavista is niet meer

De uitvinder van de zoekmachine AltaVista, Paul. A. Flaherty, is op 16 maart op 42-jarige leeftijd aan een hartaanval overleden. Zijn vrouw, ouders en vier broers maakten dat afgelopen vrijdag bekend.

Flaherty bedacht begin jaren negentig dat het handig zou zijn om webpagina’s te indexeren en deze index op te slaan in een grote database. Zo ontstond een verrekt handige manier om de inhoud van het web te doorzoeken. AltaVista ging in 1995 van start, werd in korte tijd zeer populair op internet en was vele jaren toonaangevend. Toen Compaq de website overnam en de eenvoud van de oude, vertrouwde zoekmachine verloren deed gaan door van AltaVista een portal te maken, lieten de fans in rap tempo verstek gaan. Google deed er toen z’n voordeel mee, en is tot op de dag van vandaag de populairste zoekmachine.

Persoonlijk was ik destijds ook erg gecharmeerd van AltaVista. En onbewust was ik toen blijkbaar een behoorlijke trouwe aanhanger, want toen iedereen al over Google sprak, bleef ik nog maandenlang mijn robuuste digitale speurneus met overzicht van boven gebruiken. Eigenlijk meer door de reclame die anderen erover maakten, stapte ik uiteindelijk ook over op de nieuwkomer. Tot tevredenheid, maar ik heb er zeker geen studie van gemaakt of Google nu ook echt beter was. Dat laat ik graag aan anderen over.

Scroll Up

Pin It on Pinterest