Bergzicht

1 min leestijd

De bekendste restanten van de ijstijden die ons land hebben geteisterd zijn de Sallandse heuvelrug, de Utrechtse heuvelrug en natuurlijk de Posbank. Behoorlijk forse bulten zijn het. Heerlijk om er overheen te wandelen en om dezelfde stijgende en dalende feiten erg populair bij automobilisten, motoren en vooral fietsers.

Veel dichter bij huis liggen ook drie van deze stuwwallen. De stuwwal bij Vollenhove biedt een prachtig uitzicht op de Beulakerwiede en ten zuiden van Steenwijk ontmoeten de uitlopers van de Havelterberg en de Woldberg elkaar. Het zijn echte stuwwallen, maar lang niet zo hoog als hun meer zuidelijk gelegen en in een andere ijstijd gevormde soortgenoten.

Je zou deze stuwwallen bijna over het hoofd zien. Nauwelijks hoger dan een viaduct, de hellingen vaak geleidelijker stijgend en dalend dan verhogingen die uit mensenhanden voortkomen. Automobilisten die vanuit Meppel over de A32 razen, beklimmen achtereenvolgens de westelijke flank van de Havelterberg en iets later de Woldberg. Het zal de meeste bestuurders niet zijn opgevallen.

Respect voor verhogingen in het wegdek krijg je natuurlijk niet met een gemotoriseerd vervoermiddel. Benen in wandelschoenen of fietsschoentjes voelen klimmetjes echter wel. Een perfecte manier om het bijzondere landschap rondom Steenwijk te ervaren, ook al vanwege het feit dat een wandelaar of fietser alle tijd heeft om de niveauverschillen van de bodem te aanschouwen.

De bewoners van deze streek weten dat. Ze hebben dan ook het volste recht om een stuwwal de Woldberg te noemen. Knal op de fiets maar eens zonder terugschakelen deze rimpeling in het oppervlak op en je weet waarom. Ja, het is een berg. En als je tegen de noordflank aan woont, dan mag de woning ‘Bergzicht’ heten.

Scroll Up

Pin It on Pinterest