Mistig sportpark koedijkslanden meppel

Bestaat er een verkleinwoord voor de fartlek?

GO!

De werkpauze benutten met een wandeling van huis uit is een fijne manier om er even helemaal uit te zijn. Het halfuurtje blijkt ook genoeg voor een korte en fijne fartlek. En dat is heel goed voor het lijf en de werklust!

Grappig hoe dingen kunnen lopen. Ik bedacht voor de maand november een wandelprogramma voor de eveneens thuiswerkende collega’s, ging daardoor zelf ook weer trouw iedere pauze de deur uit en bedacht na een tijdje dat ik dat halfuur ook hardlopend kan besteden. Veel tijd biedt de pauze natuurlijk niet, dus is het zaak om snel van start te gaan. Nog binnen vouw ik het lichaam een keer of vijf of zes in de verschillende posities van de zonnegroet om mezelf te activeren na een lange ochtend achter de computer zitten.

Buiten volgt een kilometer rustig inlopen, met aan het eind drie korte versnellingsloopjes. Het is tijd voor de eerste oefening. Dat wordt drie maal 400 meter in-out van lantaarnpaal naar lantaarnpaal, met steeds een half minuutje pauze tussen de reeksen. Daarna volgt een rondje van 200 meter dribbelen. De hartslag is weer wat gezakt en dus gaat de volgende oefening van start, 200, 400, 600 meter tempo met 200 meter rust tussen de tempostukken (halve piramide). Het lijf is al warmgedraaid door de in-out hiervoor, dus zijn de tempo’s best serieus. Hierna zit deze mini-fartlek er bijna op. Ik loop nog een lange versnellingsloop over 400 meter en dribbel daarna nog een kleine kilometer naar huis.

Toegegeven, veel tijd voor een grondige opwarming is er niet, dus al te intensief zou ik de training niet uitvoeren. En met omkleden en douchen heeft deze kleine fartlek meestal iets meer tijd nodig dan een halfuur. Het lekkere, energieke gevoel na deze training compenseert dit wat mij betreft helemaal. Laat de rest van de werkdag maar komen. Bestaat er een verkleinwoord van de fartlek? Zo ja, dan zeg ik ‘lang leve het fartlekje!’