Bewuste consument

2 min leestijd

Man uit Meppel gaat een weekje met een vriend de Zwitserse bergen in en besluit een digitale camera aan te schaffen om de fraaie momenten te vereeuwigen. Man is het type dat met een enorme plons in de materie duikt om te achterhalen welke camera het best voldoet aan zijn wensen. In een woud van specificaties, bergen door consumenten uitgevoerde tests en besprekingen in websites van vakbladen vindt hij uiteindelijk de camera van zijn bergwandelingendromen.

Als hij een week later tracht mij te overtuigen waarom die camera toch echt de beste is, verdwaalt hij op internet en kan niet precies meer achterhalen waarom net die ene camera nu de beste was. Iets met het soort lichtgevoelige eenheid erin, maar wat was het nu toch ook al weer?

Man uit Meppel behoort overduidelijk tot de groep consumenten die geld bespaart door tegelijkertijd een product uit te kiezen dat helemaal voldoet aan zijn wensen en ook nog de leverancier te vinden die dit tegen de laagste prijs levert. De bewuste consument uit Meppel is dus helemaal goed bezig, maar ook hij verdwaalt dus nog wel eens in al die feiten en meningen over een bepaald groep producten.

Man uit Meppel is volgens staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken een voorbeeld voor de 1,6 miljoen mensen die niet met een computer kunnen omgaan of er te weinig van gebruikmaken om de juiste beslissing te nemen. Het gaat dan vooral om mensen die niet actief zijn op de arbeidsmarkt, laagopgeleiden, allochtonen en mensen van boven de vijftig. Het actieplan dat de bewindsman heeft opgesteld om deze digibeten te helpen deze materie onder de knie te krijgen, is sympathiek. Alles wat een bijdrage levert aan het vergroten van de kansen om de arbeidsmarkt te betreden is uiteraard welkom. Maar of deze bevolkingsgroepen nu direct lastig moeten worden gevallen met allerlij informatie over de manier waarop ze hun aankoopbeslissingen kunnen optimaliseren door eens stevig te surfen, is de vraag.

Veel verontrustender is wat mij betreft het zinnetje in het persbericht dat de kennis van en ervaring met computers in het onderwijs en de politie beneden peil is. Ook al doen we het volgens de staatssecretaris daarbij nog beter dan veel andere Europese landen, is dat geen reden om bij de pakken neer te zitten. Opleiden die opleiders en handhavers! En nu maar hopen dat die 54 miljoen euro die Heemskerk hiervoor tot 2011 heeft uitgetrokken voldoende zijn om de Scandinavische landen te verslaan in computerkennis.

PS: Zijn vakantie was top, maar ik heb nog geen foto gezien…

Scroll Up

Pin It on Pinterest