Bionisch sentiment

2 min leestijd

Even een kleine opfrissing van het televisieseriegeheugen: we zien in de verte een raketachtig, wit vliegtuig op een vreselijke manier crashen. Omgeven door dikke, zwarte rookwolken stuitert het arme toestel een aantal maal over de kop, om uiteindelijk roemloos uiteen te spatten.

Een stem op de achtergrond vertelt dat hier astronaut Steve Austin tijdens een testvlucht een wel heel beroerd einde van zijn loopbaan bereikt. Maar Austin heeft geluk: wetenschappers lappen hem helemaal op en maken hem zelfs beter dan hij ooit is geweest. Volgepropt met bionische onderdelen kan de ex-astronaut mijlenver kijken, héél hard rennen en de zwaarste voorwerpen optillen en wegsmijten alsof het tennisballen zijn.

De televisieserie `De Man van Zes Miljoen` draaide het grootste deel van de jaren zeventig. Grappig detail was dat de technische hoogstandjes die in de serie uitgehaald waren met Austin, de toenmalige techniek van de speciale effecten verreweg overstegen. Als Steve bijvoorbeeld hard ging rennen, werd dit steevast in slow motion getoond. Dat vonden de veertigers van nu toen overigens ook al verre van `cool`. Het metalige geluid dat zijn acties begeleidde daarentegen juist wél!

Een man die volgepropt is met techniek en nog goed functioneert ook, was in de jaren zeventig nog science fiction, maar tegenwoordig lijkt het er toch op dat het langzaam maar zeker werkelijkheid wordt. Twee aapjes hebben namelijk geleerd een robotarm aan te sturen, enkel met behulp van hun hersenen. Door mogelijk aan eten te denken, sturen ze een aan hun schedel verbonden robotarm aan, die stukjes eten naar hun bek brengt.

Wetenschappers in Pittsburgh (VS) hebben dit bekendgemaakt, meldde het dagblad The Independent vorige week donderdag. De twee apen brengen de wetenschap een stuk verder op het spoor van apparaten die worden bestuurd door signalen uit hersenen. Dat gebeurt via elektroden die zijn verbonden met een computer. De ontdekking kan een mijlpaal betekenen, bijvoorbeeld bij het zoeken naar een methode om de gevolgen van een verlamming zoveel mogelijk ongedaan te maken.

`De aapjes kunnen met hun denken de robotarm soepel stukjes fruit of snoep naar hun bek laten brengen,` aldus de betrokken professor neurobiologie Andrew Schwartz van de Universiteit van Pittsburgh. `We beginnen te begrijpen hoe de hersenen werken met de BMI-technologie`, aldus Schwartz, die zijn bevindingen in het vakblad Nature heeft gepubliceerd.

De BMI, `brain-machine interface` moet uiteindelijk de signalen die de hersenen geven ontcijferen en koppelen aan bijvoorbeeld een computer. Dan kan bijvoorbeeld een prothese met enkel denkwerk bestuurd worden, precies zoals Steve Austin op tv al deed in de jaren zeventig…

Scroll Up

Pin It on Pinterest