Man maakt stuk – Maurits de Bruin
Kunstenaar David heeft behoorlijk last van een groep jongeren die zich avond na avond onder zijn woning verzamelen. Hij weet meesterlijk terrein te heroveren, maar met grote gevolgen.
Kunstenaar David heeft behoorlijk last van een groep jongeren die zich avond na avond onder zijn woning verzamelen. Hij weet meesterlijk terrein te heroveren, maar met grote gevolgen.
Als Esther Kinsky verhuist naar een buitenwijk van Londen, betekent dat de start van lange wandelingen langs de rivier Lea. Haar waarnemingen schetsen niet alleen de rafelranden van een wereldstad, maar ook het leven van de immigranten die langs de rivier een bestaan in stand trachten te houden.
Het verhaal achter deze foto blijft nog even verborgen, want de zoektocht naar de juiste woorden om een wandeling langs de Ourthe en de rivieren die haar voeden te omschrijven, zijn nog niet gevonden.
‘Op het gevoel’ lijkt voor kenners weinig nieuws over Tom Dumoulin te bevatten. Toch is deze in alle opzichten persoonlijke reis langs de hoogte- en dieptepunten van zijn carrière zeker het lezen waard.
Hoe omschrijf je het gevoel tijdens een zwerftocht door een sfeervol bos? Hoe vermijd je de clichés? Het antwoord blijkt halverwege een rustig hardgelopen trail kinderlijk eenvoudig.
Deze avond vroeger dan normaal de wandelschoenen aangetrokken. De eerste herfstmaand trakteert me verrassend op zachte en warme avondkleuren.
Hoe op het letterlijke hoogtepunt in de Jura een scheefgetrokken strompelaar veranderde in een dartel veulen. Zelfs in een vakantie vol spanningen gebeuren soms mooie dingen.
In een vakantie die door stress langs de randen van de afgrond scheert, valt op een van de laatste dagen het geluk alsnog mijn kant op. Helemaal alleen aan de rand van een rimpelende plas, aangedreven door een verlegen waterval, kan ik in alle rust een appel eten. Niet echt een spannend moment, en dat is precies waar ik zo van geniet.
‘Kijk eens goed naar een boom’ is een zin, of althans wat ik me kan herinneren dat de zin was die ik las, in een boek van een verlicht persoon, wiens naam ik ben vergeten, maar deze les verbazingwekkend genoeg niet.
Hoe droevig het lot van het cliché. Niets of niemand heeft de ambitie om een cliché te worden. Maar soms is iets of iemand te aantrekkelijk, bevat het een te treffende waarheid of is het cliché simpelweg zo lekker om te gebruiken.
Natuurkunde is zo diep ontwikkeld dat soms wetenschappers zelf niet meer begrijpen waarom alles zo in elkaar steekt. Benjamin Labatut beschrijft in ‘When we cease to understand the world’ meeslepend hoe het zo ver heeft kunnen komen.
Depressief van de stortvloed aan verontrustende berichten over de opwarming van onze planeet? Lees dan ‘Het ministerie voor de toekomst’ van Kim Stanley Robinson. Samengevat: het wordt keihard werken, maar er is hoop, mensen!
run2function vindt instagram fijn!