Braafste jongetje van de klas

Achter de schermen is Microsoft ongetwijfeld stinkend jaloers op het succes van Google. Het doet de oudgedienden binnen de muren van de softwaregigant waarschijnlijk denken aan de goede oude tijd dat hun bedrijf jong, wild, enerverend, snel en spraakmakend was. Dat laatste is Microsoft overigens nog steeds, al is het maar omdat het zojuist de zoveelste vertraging in Windows versie zoveel heeft aangekondigd…

Goed, nu ben ik allesbehalve een fan van Microsoft, al moet ik toegeven dat deze tekst is geklopt in een product uit de stal van deze softwaremaker. Ach, we moeten praktisch blijven, en dan is het wel zo handig om op mijn Mac een programma te hebben dat tekstbestanden maakt die zonder omzetting te openen zijn op de pc. Ja mensen, het is een Windows-wereld, of we het nu leuk vinden of niet.

Maar de laatste jaren is het natuurlijk ook een Google-wereld, en dat vindt met name Microsoft dan weer niet leuk. De vanzelfsprekendheid waarmee negentig procent van de tekstmakers in onze wereld Word opstarten, is hetzelfde automatisme waarmee mensen even iets in Google opzoeken. Of dezelfde ingesleten gewoonte om even in de pauze leuke filmpjes te gaan kijken op YouTube, ook van Google.

In dat licht bezien is de laatste pr-eruptie uit Redmond, daar waar het hoofdkwartier van Microsoft is gevestigd, behoorlijk zielig. Microsoft haalde deze week namelijk uit naar Google met de pathetische sneer dat hun fimpjessite Soapbox honderd procent legale content bevat, hetgeen niet kan worden gezegd van YouTube. Microsoft controleert ieder filmpje dat mensen trachten te uploaden naar deze site door de eigenschappen ervan te vergelijken met de eigenschappen van films die ze hebben opgeslagen in een database. Bevat het filmpje fragmenten waar auteursrechten op rusten, dan wordt het filmpje geweigerd.

Na na na na na, lijkt Microsoft hiermee tegen Google te zeggen, wij hebben superieure technologie om onze filmpjessite smetvrij te houden, en dat kunnen jullie niet zeggen. Maar ja, het zal de gemiddelde bezoeker van YouTube waarschijnlijk worst wezen wie de rechten heeft op de filmpjes die ze bekijken. Laat Microsoft dus maar het braafste jongetje van de klas zijn, het zal YouTube er niet van weerhouden het succes verder uit te bouwen. Nou ja, als het aan de bezoekers ligt dan, want hun sympathie ligt waarschijnlijk toch daar waar ze de meeste vrijheid hebben.

Scroll Up

Pin It on Pinterest