Brein bekijkt Lamabox met argusogen

2 min leestijd

Net nu de entertainmentsector samen met de elektronicabranche en computerindustrie lekker op stoom komt om video via internet aan de man te brengen, brengen twee eigenwijze heren uit Nederland een product op de markt dat alle inspanningen teniet zou kunnen doen.

De LamaBox, zoals de broers Anthony (26) en Martin (35) Potappel uit Barneveld het apparaat hebben genoemd, doet op zich niets nieuws. Het zoekt namelijk via populaire p2p-netwerken als Kazaa, eDonkey en BitTorrent films, televisieseries en ander beeldmateriaal en zet dit op de harde schijf.

Dat kan met iedere computer, maar de LamaBox doet het wel bijzonder efficiënt. De ingebouwde software zoekt namelijk automatisch op alle gangbare p2p-netwerken, bekijkt welke gezochte bestanden op deze netwerken het meest populair zijn en gaat deze vervolgens downloaden. Afhankelijk van het type LamaBox worden deze bestanden op de harde schijf gezet en afgespeeld op tv met behulp van het Linux-programma Mplayer, of brandt het apparaat direct een dvd van de film.

Het apparaat is nog slechts mondjesmaat verkrijgbaar, dus valt nog niet te zeggen of de LamaBox dit ultiem klinkende gebruiksgemak ook echt waarmaakt. De eerste sporadische reacties van gebruikers op diverse weblogs doen vermoeden dat inderdaad zelfs digibeten met het grootste gemak wagonladingen films kunnen verkrijgen. Een heuse `killer app’ dus, zouden de Amerikanen zeggen.

En dat is dan meteen het goede en het slechte nieuws voor de gebroeders Potappel. Hun idee werkt blijkbaar en er is zelfs al zoveel vraag naar dat ze in onderhandeling zijn met een fabriek uit Taiwan die de LamaBox voor hen moet gaan assembleren. Het slechte nieuws is natuurlijk dat ze op deze manier wel erg opzichtig in het vaarwater van auteursrechtenorganisatie Brein terecht zijn gekomen.

De broers Potappel zijn de eersten om toe te geven dat ze met hun product de grenzen van het toelaatbare bewust hebben opgezocht. Zelf zijn ze van mening dat het juridisch allemaal nog net kan, al verwachten ze binnenkort wel een reactie van bijvoorbeeld Stichting Brein. Om eventuele rechtszaken te kunnen voeren, hebben de ondernemers uit Barneveld daarom voor de zekerheid een pot met geld opzij gelegd.

Als het aan auteursrechtenorganisatie Brein ligt, zal dit waarschijnlijk wel gebeuren. De stichting gaat de LamaBox zeker onderzoeken, maar wil daar verder nog niet veel over kwijt. Brein wil dus nog niet zeggen of het apparaat onwettig is, maar beschouwt de vinding van de broers Potappel in ieder geval als onethisch.

Deze opvatting wordt in Barneveld minzaam afgedaan met de opmerking dat ze verschillen in inzicht over wat wel en niet is toegestaan. Eerdere uitspraken van rechters geven Brein echter behoorlijk wat munitie. De rode draad bij deze rechtszaken is namelijk dat het downloaden van bestanden is toegestaan, maar het ter beschikking stellen van materiaal niet.

Dit zou wel eens de stok kunnen zijn waarmee Brein de LamaBox gaat slaan. Want met name eDonkey en BitTorrent werken zo dat het bestand dat iemand download direct wordt gebruikt om door anderen te worden geüpload. Het downloaden van films via de LamaBox staat dus gelijk aan het uploaden en dat is in Nederland per wet verboden. De `killer app’ zou dus wel eens rap `gekilled’ kunnen worden…

Scroll Up

Pin It on Pinterest