Bungelende draden

Een televisie op de slaapkamer net als vroeger, dat zou toch wel fijn zijn, mijmerden mijn vrouw en ik een tijdje geleden. Er staat een toestel al bijna vijf jaar lang stof te verzamelen op zolder, dus zou het slechts een kwestie van aansluiten op de kabel zijn. Gewoon een gat door het kozijn, draad langs de gevel naar boven, door het kozijn van de slaapkamer weer naar binnen, en kijken maar, aldus de oplossing van de vrouw des huizes.

Briljant, als we nog in Amsterdam hadden gewoond. Daar is dit echt niet zo’n vreemde gewoonte. Als ik op ons balkonnetje twee hoog ongegeneerd zat te genieten van de bonte verzameling hoofdstedelijke leventjes, viel mijn blik regelmatig op een lange tv-kabel die buitenom vanuit een eerste verdieping helemaal naar een zolderkamertje voerde. Zachtjes deinend in de wind leek die kabel te fluisteren ‘zo kan het ook, zo kan het ook, zo kan het ook…’ Maar zo ging ik het natuurlijk niet doen. Door kozijnen boren, draden langs gevels trekken, ik moest er niet aan denken. Bovendien: we wonen inmiddels in een keurig net ‘eigen’ huis in Meppel en daar horen dit soort praktijken natuurlijk niet thuis. Draadloze techniek kan tegenwoordig zo’n beetje alles door de lucht onzichtbaar voor het menselijk oog aan elkaar knopen, dan mogen twee tv’s toch echt geen probleem vormen. En dat bleek ook het geval.

In een winkel die zijn naam leent aan het aanstaren van artikelen vond ik een product van Nederlandse makelij. Twee kastjes, een zender en een ontvanger met elk hun eigen voeding, Scart-kabel, korte handleiding (hoera!) en een lange draad met oogjes eraan. Daarover straks meer. De handleiding vertelde mij stap voor stap welke draden ik waar op moest aansluiten. Mijn hart sprong op: ik heb gewoon over vijf minuten een werkende tv op de slaapkamer. Wat de handleiding echter niet vertelde, was hoe het draadloze setje nu precies werkte. Zo kon het gebeuren dat alles precies volgens de aanwijzingen was aangesloten en er toch geen beeld verscheen in de slaapkamer, de gemeen grinnikende ruis op het toestel niet meegerekend natuurlijk.

Een passage in de handleiding over de verlenging van de afstandsbediening, de lange draad met oogjes, bracht mij op het juiste spoor. Die moest volgens het boekje voor de infraroodsensor van de videorecorder of dvd-speler worden gelegd om zappen met het draadloze setje mogelijk te maken. Mijn hersenen gingen in een hogere versnelling en vonden de oplossing: de opdrachten van de afstandsbediening worden weliswaar ook draadloos overgebracht, maar voor het laatste stukje van kastje beneden naar videorecorder en het stukje tussen slaapkamertoestel en de afstandsbediening is blijkbaar nog steeds een infrarood signaal nodig. Oogje voor de videorecorder gelegd, naar boven gerend en zowaar: ik kon vanaf ons bed met de afstandsbediening van de videorecorder langs de zenders zappen.

Briljant, als het meteen duidelijk was geweest hoe het setje werkte. Hoe luidt de marketingkreet uit het Zuiden van ons land ook al weer? Vergeef me de vertaling, maar is het niet zoiets als ‘zinvol en eenvoudig’. Nou, bijna goed in mijn draadloze geval. Zeker zinvol en het leek lange tijd ook eenvoudig. Jammer dat de finish struikelend werd bereikt. Dat was maar liefst twee weken later, toen ik ontdekte dat de draad met de oogjes helemaal niet nodig is. Gewoon het eerste kastje met de voorkant richting infraroodsensor van de videorecorder neerzetten werkt ook. Stond ook niet in de handleiding.

Ja, Zuid-Nederlandse, voetbal minnende fabrikant, je kunt dingen ook té eenvoudig willen maken! En als je dan toch bezig bent, maak het dan ook direct wat minder gevoelig voor de magnetron. Als die namelijk aanstond, vertoonde de tv boven weer diezelfde vervelende ruis als aan het begin van deze exercitie. En dat bleek niet de enige storende factor bij ons slaapkamertelevisiegeluk te zijn. Feitelijk kwam het erop neer dat die draadloze krengen uit Brabant het alleen maar deden als Vrouwe Fortuna een héél goede dag had. Vrijwel nooit dus, en daarmee werd het droeve lot van de draadloze tv-kastjes bezegeld: de grijze container. Hoe luidde de kreet vóór de huidige marketingslogan over zinvol en eenvoudig ook alweer? ‘Laten we dingen beter maken’. Misschien moeten ze dat in Eindhoven eerst maar eens onder de knie krijgen…

Scroll Up

Pin It on Pinterest