Het fijne aan runningtherapie is dat je geen hardloper hoeft te zijn om ermee aan de slag te gaan. Onder begeleiding van een runningtherapeut leer je in drie maanden stapje voor stapje om een halfuur aaneengesloten rustig en met aandacht hard te lopen. Veel mensen die runningtherapie hebben gevolgd, blijven daarna hardlopen omdat ze zich er beter door gaan voelen.
Belangrijk om te vermelden is dat bij runningtgherapie het accent ligt op rustig hardlopen, met aandacht voor je ademhaling en de omgeving waarin je loopt. Met deze ontspannen manier van hardlopen voorkom je blessures en zijn de gunstige effecten optimaal. Veel mensen merken al na een paar weken dat ze lekkerder in hun vel gaan zitten. En dat is heel logisch: je beleeft plezier aan bewegen en je hebt de voldoening dat je steeds een stukje langer aaneengesloten kan hardlopen!
- Depressiviteit en/of stemmingswisselingen
- Burn-out, stress of overspannenheid
- Angst- en paniekaanvallen
- Onverklaarbare vermoeidheidsklachten
- Slechte lichamelijke conditie
- Lusteloosheid
- Slapeloosheid
Runningtherapie is zeker geen wondermiddel voor alle psychische klachten. Heb je een beginnende, milde vorm van de hierboven genoemde verschijnselen, dan is runningtherapie een kansrijke methode om je beter te gaan voelen. Het effect bij mensen met zwaardere klachten is minder onderzocht. In de praktijk blijken mensen met psychische klachten desondanks baat te hebben bij runningtherapie als ondersteuning van hun behandeling.
Het accent ligt bij runningtherapie op rustig en met plezier hardlopen. Deze langzame duurloop is een heel belangrijke training voor het opbouwen van je uithoudingsvermogen, met als bonus een lekker gevoel in je lijf en rust in je hoofd. Je leert eenvoudige ademhalingsoefeningen toe te passen die je helpen om meer ontspannen te hardlopen. Het hardloopschema is niet heilig: indien nodig doen we het even iets rustiger aan, of bouwen we juist wat kleine extra uitdagingen in.
Aan het eind van de twaalf weken ben je in staat om minimaal een halfuur ontspannen hard te lopen. We evalueren hoe je de trainingen hebt ervaren, of je er baat bij hebt gehad en of je al dan niet behoefte hebt aan een vervolgtraject. Wil je doorgaan met hardlopen, maar ben je er nog niet helemaal zeker van hoe je dat moet aanpakken? We kunnen je daarbij helpen. Het zou natuurlijk fantastisch zijn wanneer je met plezier blijft hardlopen!
We hebben daarom een schema opgesteld waarin je in twaalf weken (drie maanden) stapje voor stapje leert om een halfuur achtereen hard te lopen. Het lijkt op de Start to Run-cursussen die overal in het land worden aangeboden, maar dan over een langere periode en met aandacht voor specifieke zaken die het therapeutische effect van hardlopen bevorderen. We gaan je leren om op ontspannen wijze en met aandacht hard te lopen. Veel cursisten beginnen op deze manier al na enkele weken de positieve effecten van hardlopen te ervaren.
Belangrijk om hier te vermelden is de vraag op welke manier je je sport beoefent. Ervaar je op je werk of in andere situaties al veel stress, dan is het misschien niet zo’n goed idee om er ‘vol in te gaan’ met sporten, of het meer dan twee keer per week te doen. Dat roept waarschijnlijk nog meer stress in je lijf op, of verergert de vermoeidheids- of burn-outklachten. In dat geval heb je misschien meer aan ontspannings- of ademhalingsoefeningen, en een minder intensieve beoefening van je sport.
Ontspanning en een lage intensiteit zijn belangrijke aspecten van runningtherapie. Het zou je dus zeker kunnen helpen je beter te gaan voelen. Toch zullen we je bij ernstige stress- en andere klachten nooit adviseren om je bestaande sport zomaar ‘in te ruilen’ voor runningtherapie. Raadpleeg eerst je huisarts.
Om je conditie op te bouwen is driemaal per week hardlopen optimaal. Je loopt dan één keer onder begeleiding van ons hard en verspreid over de week nog tweemaal zelfstandig. Als je een week door omstandigheden de twee extra loopjes niet kunt doen, is dat niet erg. Trap niet in de valkuil om de week erop deze achterstand te gaan inhalen. Die extra belasting ben je nog niet gewend en kan tot blessures leiden.
Wanneer alles goed is gegaan, ben je aan het eind van de twaalf weken in staat om een halfuur achter elkaar te hardlopen. Als dat voor jou meer dan genoeg is, volstaat twee keer per week hardlopen om je conditie op peil te houden. Vind je hardlopen zo leuk dat je de afstand en tijd die je kunt hardlopen wilt uitbreiden? Of misschien zelfs aan een wedstrijd wilt meedoen? Gefeliciteerd, je bent van hardlopen gaan houden! Bij de verdere opbouw van je hardloopconditie kunnen we je indien gewenst ondersteunen. Of je het zelfstandig uitvoert, of met ondersteuning van ons, is het advies: driemaal per week hardlopen en gemiste loopjes niet gaan inhalen.
Vind je hardlopen nog steeds niet geweldig? Het klinkt misschien raar, maar je hoeft geen fan van hardlopen te zijn om van de voordelen te profiteren. De kans is namelijk groot dat je tijdens runningtherapie de prettige effecten van hardlopen hebt ervaren. Probeer dat lekkere gevoel dat je ervan krijgt als motivatie te gebruiken om te blijven hardlopen. En bedenk dat er genoeg andere sporten zijn met vergelijkbare effecten als hardlopen, mits je ze niet al te intensief en niet vele malen per week beoefent.
Het effect van runningtherapie is namelijk het grootst wanneer je je in een ontspannen tempo voortbeweegt. Dat is voor de meeste mensen een tempo waarin je zonder moeite een gesprek kunt voeren tijdens het hardlopen. In de hardloopwereld heet dit een langzame duurloop. Deze trainingsvorm speelt een grote rol bij het opbouwen van hardloopconditie en levert daarnaast een lekker gevoel in je lijf en rust in je hoofd op. Aanleren van hardlopen op een rustig tempo is daarom een belangrijk onderdeel van runningtherapie.
Om te beginnen krijgt iedere deelnemer een individuele intake, waarin we kennismaken, verwachtingen inventariseren en doelen bepalen. Op basis daarvan voorzien we het opbouwschema van de juiste accenten. De opbouw is met twaalf weken sowieso rustiger dan de meeste starterscursussen. De groepen zijn bewust kleiner, om meer specifieke aandacht aan de deelnemers te kunnen besteden. Het accent ligt bij runningtherapie op ontspannen en met aandacht en plezier hardlopen. Het doel is om mensen optimaal te laten profiteren van de positieve effecten van hardlopen.
Later in de cursus neemt het aantal achtereen gelopen minuten zodanig toe, dat het wel verstandig is om echte hardloopschoenen aan te schaffen. Ga hiervoor altijd naar een speciaalzaak. Deze hebben de kennis en ervaring in huis om je de juiste schoenen aan te meten. Dit hoeven echt niet de duurste exemplaren te zijn. Slechte schoenen heb je in een hardloopwinkel niet, voel vooral of ze comfortabel aanvoelen als je hardloopt. Daar heb je niet alleen tijdens de runningtherapie veel plezier van maar ook daarna, als je besluit te blijven hardlopen!
Wel belangrijk is om niet te veel aan te doen: je outfit mag wat fris aanvoelen als je stilstaat, maar moet comfortabel zijn tijdens het hardlopen. Er valt veel te vertellen over hardloopkleding, maar dat is zeker aan het begin van runningtherapie helemaal niet zo belangrijk. Naarmate de cursus vordert, leer je waarschijnlijk je eigen voorkeuren kennen.