Color managen

1 min leestijd

Het onderwerp van de volgende Graficon praktijksessie, color management, roept bij mij behoorlijk tegenstrijdige gedachten op. Er is al zoveel over geschreven, gesproken en gediscussieerd, dat je mag verwachten dat de grafische industrie vrolijk en probleemloos aan het color managen is. Ik schreef niet voor niets eerder dat het op papier brengen van de juiste kleuren het onderscheidend vermogen is van onze bedrijfstak ten opzichte van nieuwkomers.

De praktijk is helaas anders. Ik vrees dat de harde, praktische waarheid is dat het door diverse goeroes gepropageerde color management op basis van platform onafhankelijke ICC-profielen en CieLab-kleurruimte wel erg ingewikkeld is. Ik heb dezelfde goeroes meermalen hun betogen horen houden en geloof dat ik ook werkelijk begrijp dat het mogelijk moet zijn om de kleurinformatie van een order zonder al te veel kleerscheuren door de productie te loodsen.

In theorie althans, want deze betogen doen me toch sterk denken aan de colleges die ik als student bedrijfskunde bijwoonde. Ze inspireerden weliswaar mijn technisch denkvermogen, maar de praktische waarde was in veel gevallen niet meteen duidelijk, ook niet toen een professor het onderwerp procesbeheersing uitlegde met een case over het bakken van een cake in een heteluchtoven.

Pas afgestudeerd kwam ik in een diepdrukkerij terecht en mijn eerste ervaringen met kleurbeheersing hadden een hoog praktisch gehalte. Een advertentie te rood in de lichte partijen? Dan verdunnen we de inkt toch een ietsje pietsje. Het effect op de overige advertenties te groot? Halen we de diepdrukcilinder er toch uit om de vakman de napjes in deze advertenties wat dicht te smeren.

Dit mag gechargeerd zijn, het schetst wel een beeld van grafische bedrijven die op de een of andere manier een procedure hebben gevonden om hun kleuren te beheersen. Dat is volgens mij waar het om gaat: een werkbare en voor iedereen begrijpelijke methode bedenken. Benieuwd elke prachtige oplossingen de sprekers op de komende praktijksessie presenteren.

Scroll Up

Pin It on Pinterest