Gezond verstand

1 min leestijd

Ik droomde laatst dat ik het weekbald Graficus wás: op mijn voorhoofd prijkt fier het rode logo, mijn ledematen zijn blauw gekleurd als de kolommen en door mijn aderen stroomt kritische, op nieuws beluste redactionele inkt, de levensbron van ieder zichzelf respecterend tijdschrift.

Ik ben gehaast op weg naar Drukkerij Deadline, waar een pers van onduidelijke origine staat die een enorm kabaal maakt en waar mijn collega’s opgewonden omheen staan te springen. ‘Hierop moet jij gedrukt worden,’ roepen ze me wanhopig toe, ‘maar welke knop we ook bedienen, er rollen slechts lege vellen uit.’ Ik krijg het opeens vreselijk benauwd, probeer naar de pers te lopen om deze mijn wil op te leggen, maar de inkt in mijn benen is opgedroogd alsof ik tergend langzaam door de oven van een heatsetpers ben gevoerd. Hoestend en proestend word ik wakker.

Dit soort vereenzelviging met het werk is slecht, leidt tot psychische klachten en met een beetje pech beland de angstige dromer uiteindelijk in de WAO. Een onnodig scenario volgens de commissie-Donner, die van mening is dat psychische klachten tijdig verholpen kunnen worden en daarom nooit tot de WAO mogen leiden. Wat een opportunisme: het WAO-probleem moet de wereld uit, dus zorgen we ervoor dat de instroom door psychische klachten opdroogt. Wat een dommigheid ook, want het werkelijke probleem is natuurlijk dat onze in alle opzichten snelle maatschappij slachtoffers eist. De daaraan gekoppelde beklemmende arbeidsmoraal is dat mensen die opgebrand zijn de WAO niet meer in mogen en na een leuk therapietje weer snel aan het werk moeten. Mensen die er wél in zitten, moeten er met alle geweld weer uit, onze jachtige economie in.

Klaarwakker droomde ik een paar dagen later dat de grafische branche de moed heeft om een arbeidsgerechtelijk raamwerk te scheppen met écht goede en voor alle partijen tevreden stemmende onthaastende regelingen. Kunnen we onder de noemer G-kracht mensen werven voor het grafische vak, de ‘G’ van gezond verstand wel te verstaan.

Scroll Up

Pin It on Pinterest