Management door dwaasheid

1 min leestijd

Medewerkers die zich bij conflicten ingraven, hetzelfde ritueel opvoeren van botte uitwisseling van standpunten, voorzichtige toenadering en lang onderhandelen, om uiteindelijk niets te bereiken en boos uit elkaar te gaan, het dan toch nog maar een keer proberen, enzovoort. Vermoeiende, zenuwslopende en energieverslindende processen, die maar afleiden van waar het de organisatie om gaat: overleven in een orkaan van concurrentie en technologische ontwikkelingen.

Het oplossen van problemen is een proces dat tot vergelijkbare taferelen leidt. Het speciaal geformeerde oplossingsteam heeft de hersenen laten stormen totdat ze bijna uit elkaar spatten, maar uiteindelijk komen ze er niet uit. Iedereen heeft nu eenmaal een bepaald denkpatroon en heeft tevens te maken met een bedrijfscultuur die heel bepalend kan zijn. Geen mooie ideeën dus, het probleem blijft bestaan, rot verder en als er maar genoeg van dit soort problemen zijn, stort de hele boel vanzelf wel in.

In de Tarot is de Dwaas een van de mooiste kaarten. Een dwaas heet zo omdat hij gekke dingen doet, altijd onverwacht uit de hoek komt en daardoor per definitie heel onberekenbaar is. De dwaas heeft dit gedrag echter niet vanwege een onjuiste mix van chemicaliën in zijn hersenen, maar omdat zijn hoofd letterlijk leeg is, nog niet gevuld met vaststaande feiten, meningen en oordelen, nog niet verpest met aangepast gedrag als overlevingsstrategie. Een zodanig leeg hoofd biedt de drager ervan nog alle mogelijkheden en daarom staat die kaart terecht zo hoog aangeschreven.

Ik pleit er daarom voor dat we onze hoofden proberen leeg te krijgen om ruimte te maken voor de zaken die we echt belangrijk vinden, de creativiteit te laten stromen en vaker onverwachte dingen te doen. Ik geef toe, het zal enige moed vergen om u in het dagelijkse leven door dwaasheid te laten leiden, maar als deze managementstijl eenmaal zijn vruchten begint af te werpen, vraagt u zich af waarom u hiermee niet eerder bent begonnen. Management door dwaasheid regeert!

Scroll Up

Pin It on Pinterest