Dak van Rotterdam

1 min leestijd

Enige tijd geleden werd er in de gemeenteraad van de Drentse gemeente De Wolden een discussietje gevoerd over de vraag of het niet handig zou zijn om Google Earth in te zetten bij controlewerkzaamheden.

De satellietbeelden van Google Earth laten immers tot hoog detailniveau de gebouwen en tuinen daaromheen zien van de complete gemeente. Die foto’s kunnen mooi gebruikt worden om eventuele illegale aanbouw of landjepik van huiseigenaars aan het licht te brengen. Je hoeft slechts foto’s van vroeger en nu met elkaar te vergelijken. Stiekem een paar vierkante meter plantsoen inpikken om de tuin wat groter te maken, is er dan niet meer bij, zo betoogde een gemeenteraadslid. Dat de standaardbeelden van Google daarvoor nu net niet gedetailleerd genoeg zijn en dat het ook niet zeker is wanneer de huidige satellietbeelden van de gemeente ververst gaan worden, deed er even niet toe. Het is denk ik slechts een kwestie van tijd eer de beelden beter worden, of misschien zijn de hoge-resolutie beelden wel gewoon al te koop bij Google. Zou me niets verbazen…

De gemeente Rotterdam maakt op haar beurt erg creatief gebruik van moderne technieken, zo blijkt na een bezoek aan de website het Dak van Rotterdam. De website voert bezoekers in een virtuele toer langs de skyline van de Maasstad, waarbij ook nog eens de diverse festivals die daar plaatsvinden virtueel kunnen worden bezocht. De website maakt gebruik van driedimensionale filmpjes, panoramafotografie en Google Earth. Het geheel ziet er zeer gelikt uit en is een voorbeeld van de manier waarop techniek wél kan worden ingezet voor gemeentelijke doeleinden. Dus gemeenteraadsleden uit De Wolden en natuurlijk alle andere geïnteresseerden, surf naar het Rotterdamse dak en zie het met eigen ogen.

Scroll Up

Pin It on Pinterest