De Coders – Clive Thompson

GO!

Wat voor types zijn dat eigenlijk, de mensen die de software schrijven waar letterlijk miljarden mensen van gebruikmaken? Clive Thompson doet in ‘De Coders’ een heel serieuze poging deze beroepsgroep psychologisch te duiden.

Onderaan de omslag van ‘De Coders’ staat als smaakmaker dat Clive Thompson ons in het boek een kijkje geeft in het hoofd van programmeurs, de machtigste beroepsgroep ter wereld. Het eerste blijkt al lezende te bescheiden maar het laatste is zeker niet overdreven. Programmeurs bepalen thuis en op het werk hoe wij met computers werken en in nog grotere mate de manier waarop wij met elkaar communiceren. Het is daarom van groot belang dat we inzicht krijgen in het type mens dat zich aangetrokken voelt tot het maken van deze software, aldus Thompson.

De Amerikaanse journalist Thompson schetst in vrij lange hoofdstukken de kenmerkende periodes in de ontwikkeling van de computer en de software die daarvoor moest worden geschreven. Niet in chronologische volgorde overigens, hij begint met een bekend voorbeeld uit de geschiedenis van Facebook, om dan redelijk snel verder te gaan met de eerste grote golf van programmeurs, het onverwoestbare cliché van de nerds die wel raad wisten met de personal computer oftewel de pc die in het begin van de jaren tachtig verscheen.

Thompson schetst daarna nog drie golven van types programmeurs, verhaalt net als in andere hoofdstukken op doorwrochte maar immer fijn leesbare wijze de opkomst en geleidelijke neergang van vrouwen in de wereld van het programmeren en werkt van daaruit naar de in zijn ogen onvermijdelijke conclusie dat de samenstelling van programmeurs in tegenwoordig allesbepalende bedrijven als Facebook, Google en Twitter angstaanjagend eenzijdig is.

Thompson verkeert als ICT-journalist zo’n beetje de hele periode die hij omschrijft in dit wereldje en de sympathie voor de mensen die er in werken is voelbaar. Toch trekt hij de conclusie dat de meeste programmeurs die er werken psychologisch en sociaal gezien niet in staat blijken te zijn geweest om de enorme schaduwkanten van software zoals met name social media te voorzien, laat staan te verhelpen. Een remedie hiervoor hebben de mensen die Thompson hierover interviewde niet direct. De oplossing die de meeste van hen hebben gezocht was het oprichten van eigen softwarebedrijven met andere doelen en een qua achtergrond en karakter veel breder samengesteld team van programmeurs.

Het zijn meestal veel kleinere bedrijven, met veel minder invloed dan bedrijven als Facebook. Thompson hoopt overduidelijk met de lezer mee dat de ervaringen van dit soort softwarebedrijven de grote jongens als Facebook, Twitter en Google evengoed een ander koers doen inslaan. Helaas voert ‘De Coders’ zelf vrij veel en overtuigend bewijs aan dat dit niet zal gaan meevallen…

Waardering

70%