
De hardlooprevolutie
Stans van der Poel en Koen de Jong bundelden de boeken ‘Ik, hardloper’ en ‘De marathonrevolutie’ en creëerden daarmee een goed onderbouwd pleidooi voor hun trainingsmethode ter voorbereiding op de marathon.
De meest gehoorde kritiek op het trainingsschema van De Jong en Van der Poel is dat maximaal veertien kilometer hardlopen veel te weinig is als voorbereiding op een marathon. De meeste critici vergeten echter dat de trainingsinspanning van deze methode behoorlijk intensief is. Je loopt dus een aantal trainingsweken eenderde marathon op je beoogde wedstrijdtempo. En dat is dan nog maar een van de vier trainingen die je afwerkt in een week. Het lijkt dus weinig, maar het is een veel pittiger schema dan je denkt!
In het eerste deel van ‘De hardlooprevolutie’ leggen de auteurs het belang van een optimale ademhaling uit. Niet alleen tijdens het hardlopen speelt de ademhaling een belangrijke rol, maar ook voorafgaand en na het loopje beïnvloedt je ademhaling het rendement van je training. Voor iedere fase van een training hebben ze heel eenvoudige ademhalingsoefeningen in het boek opgenomen. Ze lopen redelijk snel door de theorie van de brandstoffen die je als hardloper verbruikt en onder welke omstandigheden deze de hoofdrol spelen.
Veel aandacht is er voor de trainingsopbouw. Hoe zorg je voor een juiste verhouding tussen trainingsprikkel en herstel, de verschillende hartslagzones waarin je kunt trainen en de juiste verdeling daartussen die je moet aanhouden, worden op overtuigende wijze uitgelegd. Ook het feit dat je het beste een officiële inspanningsmeting kunt laten doen om je maximale hartslag en je omslagpunt te bepalen en de zones die daaruit voortvloeien. Nu is zo’n test relatief duur, maar gelukkig beschrijven De Jong en Van der Poel een alternatieve methode om je maximale hartslag te bepalen die betrouwbaar genoeg is om je hartslagzones te bepalen.
Inmiddels weet de lezer waarom trainen op je marathontempo, eigenlijk de hartslag die je hebt op dat tempo, optimaal is en waarom de marathonhartslag en het bijbehorende marathontempo voor iedere hardloper anders is. En daarmee is het ook helder waarom er een zeer uitgebreide tabel in het boek is opgenomen om je persoonlijke marathonhartslag te bepalen. Is die eenmaal bekend, dan is het nog ‘slechts’ een kwestie van het trainingsschema van vijftien weken af te werken om van je marathon een succes te maken.
