De man en zijn fiets - Wilfried de Jong

GO!

De ene man is aan het trainen in de Achterhoek. Bekend van televisie heeft hij een druk bestaan, maar nu even niet. De ene man gaat binnenkort op vakantie naar Italië en zijn racefiets gaat mee. Wil goed voor de dag komen daar.

De ene man heeft een hete dag uitgekozen om de spieren te sterken voor het Zuid-Europese reliëf dat hem te wachten staat. Heeft spijt dat de zonnebrandcrème in de tas is gebleven die dag. Als hij een roofvogel traag door de lucht ziet cirkelen, stopt de ene man om het beest goed te bekijken. De ene man maakt zijn bidon gretig een stuk lichter.

De andere man woont in de Achterhoek. Is boer en ziet de ander stilstaan, het hoofd omhoog geheven. De boer loopt naar de wielrenner toe. Het geluid van klompen die over steen schrapen houden de ene man op zijn plaats. Een ontmoeting in de Achterhoek, te fel beschenen door de zon.

Boer vertelt over zijn vrouw die hem verlaten heeft. Had jarenlang relatie. Tot stand gekomen via internet. Wielrenner stelt vragen. Dat kan ie goed. Boer schetst in twee zinnen het leed van de kleine boer die weg gereguleerd wordt. Komt dan met de mededeling dat hij ook een vriendin heeft gevonden via ‘dat internet’. Wielrenner besluit dat het tijd wordt om verder te gaan. De roofvogel ziet het vanboven aan, ongeïnteresseerd. Gaat op een tak zitten en is niets meer van plan die dag. Te heet.

Nee, de boer en de wielrenner hebben elkaar niet echt ontmoet die hete morgen. Hun zielen schampten even langs elkaar heen, net zoals de klompen van de boer en de bestrating van zijn erf tegen elkaar wreven. Maar wat een prachtig minimalistisch omschreven ontmoeting! Het ultieme voorbeeld van de prachtige schrijfstijl die Wilfried de Jong hanteert in het boek ‘De man en zijn fiets’. Het bijzondere in het alledaagse kunnen waarnemen is al knap, maar als iemand dat ook nog zo ogenschijnlijk alledaags kan opschrijven, maakt hem dat bijzonder.

De Jong is wat mij betreft zo’n bijzondere auteur, een stylist die met weinig woorden en zonder opsmuk een gebeurtenis kan schetsen. Waar ik bij verhalen vaak de neiging heb om waarnemingen met bijzondere bewoordingen extra kracht bij te zetten, kiest De Jong voor de hem opvallende delen van een geschiedenis juist eenvoudige teksten. Ogenschijnlijk eenvoudig dan, want de zorg waarmee ze gekozen zijn, moet wel met veel inspanning tot stand zijn gekomen.

‘De meeste mensen denken dat Wilfried de Jong een tv-maker is. Ze vergissen zich; hij is een schrijver’, wordt Bert Wagendorp op de achterkant van het boek geciteerd. Raker kan ik het niet typeren. Tot het lezen van ‘De man en zijn fiets’ genoot ik van De Jong op televisie. Tijdens het lezen genoot ik van de waarnemer, de stylist en werd De Jong voor mij een schrijver.

Waardering

75%