De psychologie van het herstellen

GO!

Herstellen van een zweepslag is lastig. Niet vanwege het hardlopen met de rem erop, maar vanwege de onzekerheid over hoeveel de kuit kan hebben. Niet wetend op welke signalen ik moet letten, maakt hardlopen gespannen.

Nooit geweten dat ik zo veel spieren in mijn rechterbeen heb. Ik voel de afgelopen twee weken van alles trekken, gespannen zijn en weer ontspannen, ik neem steekjes waar en een enkele keer zelfs een paar flinke pijnscheuten. En het gekke is dat de meeste van deze sensaties niet eens uit de kuit komen, maar een ander gedeelte van het been als bron hebben. 

De oorzaak is wel degelijk de zweepslag van alweer drie weken geleden, al zijn veel van de sensaties in mijn rechterbeen er hoogstwaarschijnlijk geen rechtstreeks gevolg van. Het vervelende van een zweepslag is dat deze er niet is of wel. Juist het onvoorspelbare van deze ‘digitale’ blessure maakt me onzeker. Ik krijg geen feedback van de kuit, geen signalen van te veel belasting of juist een reactie die geleidelijk minder erg wordt. Op een paar heftige steken tijdens een wandeling een week na de zweepslag na vertelt de kuit me helemaal niets.

Is het gebrek aan signalen goed? Het voedt eigenlijk slechts de angst dat het zomaar weer zal gebeuren. Tijdens wandelen, hardlopen en andere sporten ben ik daarom voortdurend bezig om signalen op te vangen, signalen die er ook zeker zijn, maar mij weinig of niets lijken te vertellen over het herstel van de kuit. Dit beweegt niet echt ontspannen. Ik ging er volgens sommigen zelfs scheef of krom van lopen. Er zat de afgelopen weken daarom niets anders op dan erop te vertrouwen dat het bij gebrek aan pijn in de kuit ‘gewoon’ goed gaat komen.

Het bleek knap lastig, ik durfde ondanks deze psychologische aanpak niet echt te genieten van de vooruitgang. Zelfs vanavond niet, toen ik voor het eerst weer een complete training afwerkte, waar ik beslist heel blij mee ben. Er waren namelijk hier en daar toch weer wat kleine pijntjes. Herstellen van een zweepslag valt me behoorlijk zwaar!