Digitaal slakkenspoor

2 min leestijd

Wie nog enige illusie heeft over het feit dat we anoniem kunnen gebruikmaken van internet en alle verleidelijke websites die daar op staan, kan ik bij deze hardhandig uit een droom helpen.

Ik heb zojuist even een testje gedaan met de nieuwe website wieowie en de resultaten liegen er niet om. Mijn persoontje is op allerlei manieren te vinden op het web. De website wieowie kijkt allereerst naar steekwoorden oftewel `tags` in webpagina`s en dat leverde direct een hoop hits op. Gelukkig dat die bijna allemaal zijn terug te voeren op een boek dat ik ooit met drie andere auteurs heb geschreven over D(esk)T(op)P(ublishing). Onder de `tags` ook de naam van de uitgeverij. Dat mensen dit van mij te weten komen, vind ik nog niet zo erg, want het is tenslotte gratis reclame voor een boek dat ik ooit heb geschreven.

Iets enger is dat wieowie ook zoekt naar e-mailadessen en telefoonnummers die aan mijn naam zouden kunnen worden toegekend. En ja  hoor, onder e-mailadressen vindt dat klerending een e-mailadres van de website van coevorden-huis-aan-huis. Van de firma Boom waar ik inderdaad ook werk. Een beetje een vreemde vondst, want het betreft een adres waar adverteerders hun materiaal naartoe kunnen mailen. Mijn veelgebruikt e-mailadres als webmaster van Boom was een logischer vondst geweest, maar dit adres is toch beangstigend dichtbij genoeg, lijkt me. De telefoonnummers leverden weliswaar resultaten op, maar daar zat helemaal niets van mij bij, gelukkig 🙂

De resultaten via Google verkregen hadden vrijwel allemaal met mij te maken, al ging dat voornamelijk over het eerder beschreven boek en mijn registratie bij Schoolbank.nl. De zoektocht naar PDF- en Word-documenten die wieowie uitvoert leverde een PDF op van een artikel over de werking van een apparaat uit de grafische industrie. Gepubliceerd op de website van het vakblad Graficus, waar ik zo`n vier jaar heb gewerkt en een langlopende serie van dit soort artikelen heb geschreven. Ook niet zo verontrustend dus. En mijn Hyves weet het nieuwe zoekmachientje ook feilloos te vinden.

Ooit schreef ik voor het grafische vakblad Publish een artikel waarin de conclusie was dat we met z`n allen een digitaal slakkenspoor nalaten. Dat was alweer bijna tien jaar geleden en als ik het me goed herinner betrof het mijn bijdrage in het themanummer hoe onze (digitale) wereld er anno 2010 zou uitzien. Dat jaartal is erg dichtbij, en mijn mijmeringen van toen allang achterhaald, links en rechts ingehaald door de technologische ontwikkelingen. Het zij zo, maar denk dus niet dat uw gedrag op internet onopgemerkt blijft!

Scroll Up

Pin It on Pinterest