tatort wilhelminapark meppel

Digitale bijdragen aan de evolutie

GO!

Het Amerikaanse computerbedrijf Ontrack Data Recovery publiceert ieder jaar een top tien van bizarre manieren om gegevens op pc’s kwijt te raken. Het is een tamelijk ontluisterende schildering van it-misbruik.

Het Verenigd Koninkrijk werd in 1986 geteisterd door de zwaarste storm in 350 jaar waarbij 1 miljard (!) bomen werden ontworteld. Een van de getroffenen was een inwoner van het dorp Margate in het graafschap Kent. Zijn huis werd omringd door bossen, aangevoerd door drie inmense populieren. Een daarvan moest tijdens de storm het onderspit delven, de andere twee waren zover doorgebogen dat ze met hun takken onder de overhang van zijn dak terecht waren gekomen en bleven hangen.

De man wilde die bomen meteen weg hebben, maar bezat geen kettingzaag of ladder. Hij klom daarom in een van de populieren en begon in de boom gezeten ter hoogte van de overhang de takken los te zagen. Na twintig minuten fanatiek zagen bevrijdde hij zo de populier, waarbij een hoeveelheid energie vrijkwam die te vergelijken is met een respectabel kanon. De populier zwiepte terug in zijn rechte stand, de man werd ruim twee kilometer verderop teruggevonden in de tuin van zijn buurman. Onnodig te zeggen dat hij was overleden...

Geloof het of niet, maar dit is nog een relatief mild voorbeeld van de stomme dingen die mensen kunnen doen om onbedoeld aan hun eind te komen, zo getuigt de website The Darwin Awards. De makers van de site nemen hierbij een behoorlijk cynisch standpunt in: de dood van deze ongelukkigen is een zegen voor de mensheid omdat hun genen voorgoed verloren zijn gegaan. Aldus ondersteunen ze Darwins evolutietheorie die stelt dat alleen de sterkste soorten zullen overleven. Waarmee ook meteen de naam van de website is verklaard.

Een soort digitale variant van de Darwin-lijst wordt bijgehouden door het Amerikaanse computerbedrijf Ontrack Data Recovery. Bovenaan de toptien van dit jaar staat een man die bij het bedrijf binnenkwam met een harde schijf in een plastic tas. Hij zei op internet te hebben gelezen dat een kapotte harde schijf gered kan worden door hem te bevriezen. Zo gezegd zo gedaan, maar het had niet geholpen. Hij vroeg de technici van Ontrack ook nog niet zo hard te lachen.

Ook een leuke: de laptop van een Amerikaanse man startte op een gegeven moment nog slechts op met het beruchte ‘blauwe scherm des doods’ van Windows. Een week later bekende zijn neefje dat hij het beeldscherm misbruikte als speldenkussen om zijn frustraties over het trage ding af te reageren. De man heeft zijn neefje daarop teruggestuurd naar zijn ouders.

Over frustratie gesproken: een Amerikaan had het zo gehad met zijn laptop dat hij het apparaat in het toilet smeet en deze enkele malen doorspoelde. Zonder ‘succes’ overigens.

Laptops blijken sowieso geboren voor het ongeluk. Zo viel tijdens de bouw van een groot kantoorcomplex een stalen balk op de laptop die de constructietekeningen bevatte. Tijdelijk einde van de bouw. Ook moet je een laptop niet op het dak van een auto laten liggen, daarna zeker niet wegrijden en de auto al helemaal niet in zijn achteruit zetten om de laptop een roemloos einde te bezorgen...

Wat de mensheid hiervan kan leren? Misschien om wat voorzichtiger of beheerster om te gaan met computers en de gegevens daarop. Maar dat wist iedereen eigenlijk al, en we trekken er met ons allen bitter weinig van aan. Ach, het levert in ieder geval ieder jaar een grappige lijst op.