Digitale boek

Binnen een minuut de nieuwe bestseller op het scherm, overal mee naar toe te nemen en te herlezen voor nog geen 10 dollar. De krant iedere dag in de palm van je hand en in het weekend een tijdschrift zonder dat je er voor naar de kiosk of zelfs maar naar de deurmat hoeft te lopen. Internetwinkel Amazon.com gokt op de schone toekomst van het digitale lezen en introduceerde eind vorig jaar de Kindle.

Voor een beginprijs van 399 dollar, put de Kindle uit een database van tienduizenden boeken van Amazon.com, die snel te downloaden zijn via een gratis, draadloze internetverbinding. Gebruikers hoeven niet eerst in te loggen op een computer. De Kindle heeft het formaat van een paperback en weegt nog geen 300 gram. Het apparaat heeft een speciaal scherm van het bedrijf E ink, dat goed leesbaar blijft, zelfs in de zon, bijna zoals een echt boek.

De Kindle komt vooralsnog alleen nog in de Verenigde Staten op de markt. En ook daar moesten de liefhebbers geduld hebben, want het apparaat raakte kort na de introductie alweer uitverkocht. Het eerste succes is dus al binnen, want er blijkt meer animo voor de Kindle te zijn dan Amazon.com van tevoren had ingeschat.

Het gemak waarmee gebruikers draadloos lectuur kunnen aanschaffen – en dus makkelijk impulsaankopen kunnen doen – is volgens analisten een van de belangrijkste plussen van de Kindle. Dit is volgens de experts een groot pluspunt ten opzichte van de Reader die Sony vorig jaar op de markt zette. Dit vergelijkbare apparaat blijkt weinig aantrekkingskracht op het grote publiek te hebben, maar krijgt de boeken dan ook alleen maar via een vaste computer op het scherm. Dat vinden mensen blijkbaar minder handig dan alles met één apparaat te kunnen doen.

De prijs van een boek ligt bij de Kindle rond de 10 dollar. Krantenabonnementen, onder meer op The Wall Street Journal en The New York Times, kosten tussen de 6 en 15 dollar per maand. Tijdschriften zijn er voor maximaal 4 dollar per maand. Ook hebben de gebruikers toegang tot de internetencyclopedie Wikipedia.

Scroll Up

Pin It on Pinterest