Dixons luidt einde videorecordertijdperk in

3 min leestijd

De Engelse elektronicaketen Dixons kondigde eind vorig jaar aan op korte termijn alle videorecorders uit de schappen te halen. Dixons verwacht met kerst de laatste VHS-recorders te hebben verkocht. Hiermee lijkt het definitieve einde van een zeer succesvol consumentenproduct te zijn ingeluid.

Dixons zet dus geen nieuwe VHS-recorders meer in de etalage en denkt de laatste exemplaren nog dit jaar te hebben verkocht. In Nederland zal het volgens fabrikant JVC nog niet zo’n vaart lopen, zo valt te lezen op de website van het marketing- en technologiemagazine Emerce. De verkoop van videorecorders blijft weliswaar afnemen, aldus JVC, maar per jaar worden er in ons land nog altijd 250.000 van verkocht.Dit is nog te veel om ze uit de schappen te halen, zo redeneren vele elektronicaketens in Nederland.

Het doek is dus nog niet helemaal gevallen voor de VHS-recorder, maar alles wijst erop dat het einde wel in zicht is. Steeds meer mensen ruilen hun oude VHS-recorder in voor een dvd-recorder, een toestel waarin een videorecorder en dvd-speler zitten, of zelfs toestellen met zowel video- als dvd-recorder. JVC beweert in het Emerce-artikel dat ze in Nederland duizenden van die combinatietoestellen verkoopt.

In de Verenigde Staten zijn televisietoestellen met een harde schijf (TiVo) om programma’s mee op te nemen een behoorlijke hit. Ook in Nederland worden al dvd-recorders met daarin eveneens een harde schijf aangeboden.Microsoft timmert op dit gebied hard aan de weg met het onlangs geïntroduceerde Media Center. In de videotheek heeft de dvd het pleit allang gewonnen.

De voorbespeelde band speelde 26 jaar geleden bij de introductie van de videorecorder sowieso een cruciale rol. Drie standaarden streden toen om de gunsten van de consument: Betamax van Sony, VHS (Video Home System) van JVC en Video 2000 van Philips. Deze stammenstrijd werd beslist door VHS omdat er snel veel voorbespeelde banden met fims voor deze standaard beschikbaar kwamen. Dat de andere systemen technisch superieur werden gedacht door kenners, kon de gretige consument niets schelen.

De rest is geschiedenis: de videorecorder werd een ongekende hit. De aanvankelijke prijs van een videorecorder, omgerekend naar huidige valuta zo’n slordige vierduizend euro (!), ging snel naar beneden en mensen bleken het kunnen opnemen van tv-programma’s of afspelen van banden uit de videotheek enorm te waarderen. Wereldwijd waren er in 1990, ruim tien jaar na de introductie van de videorecorder, al 200 miljoen toestellen verkocht.

Wat Dixons betreft komt aan deze technologische zegetocht dus een eind. De vraag is alleen wat de ultieme opvolger wordt van VHS.Natuurlijk, dvd is goed en neemt nog steeds in populariteit toe. Ook is er door fabrikanten en consumenten enorm geïnvesteerd in deze technologie.

Er zijn zoals eerder in dit artikel gemeld echter ook andere manieren om films vast te leggen. Zo zei Microsoft-topman Bill Gates enkele maanden geleden dat hij zich niet kon voorstellen dat we met z’n allen met schijfjes blijven leuren om films te bewaren en afspelen.De technologisch directeur van Microsoft heeft hier een punt.Misschien komt de ware opvolger van de VHS daarom uit onverwachte hoek. Wat bijvoorbeeld te denken van Flash-geheugen? Kleine handige dingetjes die steeds meer informatie kunnen bevatten. De 1 tot 2 gigabyte die nu mogelijk zijn, is nog te weinig voor videotoepassing, maar de opslagcapaciteit zal ongetwijfeld rap toenemen. De geschiedenis zal leren of het voldoende is om de ‘goude oude’ videorecorder definitief het museum in te krijgen.

Scroll Up

Pin It on Pinterest