Downloadrecord

1 min leestijd

Eergisteren net voor de wedstrijd nog even een bijdrage geleverd aan een wereldrecordpoging. Had niets met sport te maken, want het betreft de poging om in het Guinness Book of Records te komen door in één etmaal zo veel mogelijk exemplaren van de nieuwste versie van de browser Firefox te downloaden.

De teller op de speciale website stond woensdagmiddag op een slordige 6,5 miljoen downloads. Dat doet vermoeden dat het wel goed zit met dat record, al is de officiële uitslag pas volgende week bekend. Grappig is ook de wereldkaart op die website die per land aangeeft hoeveel exemplaren van Firefox 3 er zijn gedwonload. Dat de Westerse landen hoog scoren, zal niemand verbazen. Interessanter is de vraag wie de drie inwoners van Sierra Leone en de twee van Liberia zijn die de browser hebben gedownload. Dat steekt op het eerste gezicht wat raar af tegen een land als Groenland, waar woensdagmiddag al zo’n zestig mensen de moeite hadden genomen Firefox 3 te downloaden. Aan de andere kant, ik kan me genoeg zaken voorstellen waarmee een inwoner van deze zwaar geteisterde Afrikaanse landen zich bezighoudt en daar valt het downloaden van een stukje nieuwe software nu niet direct onder.

En aldus komt de scheiding der werelden langs economische en sociale omstandigheden weer eens pijnlijk duidelijk boven water: helemaal niemand uit Noord-Korea bijvoorbeeld is tot op heden in staat gebleken een exemplaar van deze ‘verderfelijke, imperialistisch en kapitalistische verzameling nullen en enen’ te downloaden. Hebben ze daar eigenlijk wel internet? Officieel vast niet, behalve de partijbonzen natuurlijk, maar die hebben het blijkbaar niet aangedurfd om Firefox te downloaden.

Scroll Up

Pin It on Pinterest