Draagbare televisie

Van start!

Telcombedrijf Vodafone heeft een programma op de markt gebracht dat een gsm omtovert in een mobiele televisie. Het programma wordt standaard meegeleverd op twee nieuwe modellen van Nokia en twee van SonyEricsson.

Eigenaars van bestaande modellen kunnen de software downloaden via de website. In alle gevallen moet een abonnement voor mobiele tv worden afgesloten bij Vodafone. Voor 5 euro per maand krijgen abonnees de beschikking over 15 tv-zenders, waaronder Nederland 1, 2 en 3, RTL4, RTLZ en SBS6, Eurosport en Cartoon Network. Helemaal onderaan de informatiepagina staat de disclaimer dat het in verband met auteursrechten kan voorkomen dat niet alle programma’s van een bepaald station worden uitgezonden. Het is te hopen dat er niet al te vaak ‘gaten’ in uitzendingen vallen omdat een eigenaar van de beelden het niet leuk vindt dat deze op een mobieltje te zien zijn.

Vodafone maakt gebruik van HSDPA-net, een snellere variant van UMTS om de beelden naar de mobieltjes te verzenden. Er zijn ongeveer tweehonderd verschillende typen toestellen op de markt die overweg kunnen met dit protocol. Keuze genoeg dus, ook het aantal zenders lijkt meer dan genoeg om onderweg de honger naar bewegend beeld te stillen en van de abonnementsprijs gaat waarschijnlijk niemand raar doen. Gezien het succes van de televisieseries die in de Verenigde Staten massaal door iPod-bezitters worden gekocht om onderweg de tijd te doden, bestaat er absoluut een behoefte aan tv op het piepkleine beeldscherm van een gsm. Dat weet ik ook uit eigen ervaring: dochterlief vindt het heerlijk om tijdens lange autoritten filmpjes te bekijken op onze iPod. Ook op de kortere ritten zeurt ze er overigens om…

Inhoudelijk lijkt het dus wel goed te zitten met de mobiele televisie van Vodafone. De enige vraag is wat de telecomaanbieder betaalt voor de rechten van al die tv-beelden. Maar ja, dat is feitelijk het probleem van Vodafone. We mogen er vanuit gaan dat dit netjes en scherp is uit onderhandeld. Inhoud (content) is immers nog steeds koning op internet en dus heeft Vodafone er alle belang bij om interessante zaken aan te kunnen blijven bieden.

Scroll Up

Pin It on Pinterest