Dubbel gejat

Spam is vervelend en het kost providers heel veel geld om het te bestrijden, en die kosten worden uiteindelijk gewoon aan ons doorberekend. Dus betalen we met z’n allen aan iets waar vrijwel niemand op zit te wachten.

Helaas BIJNA niemand, want zolang er op een miljoen mails één promille van de geadresseerden positief reageert op spam, zijn de kosten van het verzenden alweer terugverdiend. E-mail is goedkoop en dat is meestal erg fijn maar in het geval van spam helaas juist niet. Bill Gates opperde daarom jaren geleden al om een prijs op het verzenden van e-mail te zetten om spam te bestrijden. Als het verzenden van een e-mail 0,01 eurocent kost, maakt het voor gewone burgers als u en ik weinig uit, maar voor spammers die wekelijks vele miljoenen mails internet op jagen, zouden de kosten opeens niet meer op kunnen wegen tegen de baten.

Een ogenschijnlijk sympathiek idee, maar natuurlijk volstrekt kansloos. Niemand wil betalen voor het versturen van een mail. Bovendien zouden we met z’n allen nog steeds betalen voor de bestrijding van spam. Het idee van betaalde e-mail is immers alleen uit Gates’ brein ontsproten vanwege spam. Nooit meer wat van het idee gehoord, tot gisteren dan. Onder andere Emerce meldde dat er nu een Nederlander is opgestaan met ongeveer hetzelfde idee. Nog steeds kansloos volgens mij. En bovendien nog gejat ook, volgens een van de reacties onder het Emerce-bericht. Dubbel gejat dus.

Scroll Up

Pin It on Pinterest