E-mail in muziekbestanden

Apple is zoals bekend in rap tempo de kopieerbeveiliging van alle nummers uit de muziekwinkel iTunes aan het slopen. De muziek die aldus wordt aangeboden is van goede kwaliteit en kan dus door de koper vrijelijk worden gebruikt. Iedereen blij zou je zeggen, maar sprookjes bestaan natuurlijk alleen in boeken.

Deze week doken achter elkaar berichten op internet op dat Apple automatisch, zonder dat de klant het weet, persoonlijke gegevens in de gekochte muzieknummers stopt. Een aantal redacteuren verspreid over de wereld heeft de moeite genomen dit na te trekken en ze vonden inderdaad in bij iTunes gekochte nummers zonder kopieerbeveiliging hun naam en het e-mailadres dat ze bij het aanmaken van een account voor iTunes hadden opgegeven.

De discussie of het al dan niet legaal is wat Apple doet, onder andere te lezen op frankwatching.com , vind ik eerlijk gezegd niet zo interessant. Wel enigszins verontrustend is het feit dat we de nieuwe, van kopieerbeveiliging ontdane muzieknummers uit iTunes weliswaar vrijelijk mogen gebruiken, maar daarbij wel enorm goed moeten uitkijken hoe vrij we dat doen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een nummer te mailen naar een vriend omdat je het absoluut noodzakelijk vindt dat hij het ook hoort, maar verstandig is het niet. Want als deze vriend het nummer vervolgens al dan niet bewust op een P2P-netwerk zet en het bestand de wereld over reist, is dit illegaal gedistribueerde muziekje heel erg goed terug te leiden tot de oorspronkelijke eigenaar.

In dat licht bezien, heeft frankwatching.com eigenlijk nog wel een punt. Apple vermeldt dus niet dat het persoonsgegevens in muzieknummers stopt. Natuurlijk zijn we allemaal goudeerlijk en schenken we nooit een illegale kopie van muziek aan kennissen en vrienden, maar de uitwisseling kan ook minder voor de hand liggend verlopen. Als Apple ons dan niet waarschuwt voor de gevolgen van illegaal uitwisselen van muziek, dan moet de internetgemeenschap het maar doen. Bij deze dus!

Scroll Up

Pin It on Pinterest