E-mailkater

Van start!

Het lijkt op het eerste gezicht een weliswaar geslaagde maar toch vreselijke verlate 1-aprilgrap: Google Labs heeft een uitbreiding van Gmail bedacht die voorkomt dat mensen in een dronken bui mails versturen waar ze de volgende ochtend ontzettende spijt van krijgen.

Het scenario hiervoor kunnen we allemaal bedenken: lekker wezen stappen, mooie meid of jongen ontmoet, drank in het lijf en dat maakt niet alleen hongerig naar voedsel, dus thuis een romantisch of misschien wel hitsig mailtje gestuurd, in slaap (coma) gevallen en de volgende ochtend met een pijnscheut in de maag wakker worden omdat je je opeens realiseert wat je hebt gedaan. En zo zijn er tal van varianten te bedenken van mail die je achteraf liever niet had willen versturen.

Google heeft daarom Mail Goggles bedacht. Deze uitbreiding van Gmail stelt mensen die een mail willen versturen een aantal redelijk eenvoudige vragen die ze binnen een bepaalde tijd moeten beantwoorden, anders verstuurd Gmail de mail niet. De redenatie hierachter is dat een aangeschoten of zelfs dronken iemand deze sommetjes niet snel genoeg zal kunnen maken. Aangezien mensen toch vooral in het weekend uitgaan en alcohol en andere middelen nuttigen, staat Goggles standaard op vrijdag en zaterdagnacht aan. Als iemand wil dat dit programma ook op andere tijden werkt aan het voorkomen van een e-mailkater, kan hij dat helemaal naar eigen wens inrichten.

Klein puntje van kritiek is dat er ook nuchtere omstandigheden zijn waaronder een mail kan worden verstuurd waar je later enorme spijt van krijgt. Zo kreeg ik jaren geleden thuis een mail van collega Ad, waarin hij mij wees op het gedrag van een andere collega. Ik vond het ongelooflijk kinderachtig van collega ‘X’ en mailde dat ook terug aan Ad. Wat ik mij niet realiseerde, was dat het oorspronkelijke bericht een doorgestuurde nieuwsbrief was van een organisatie uit de grafische industrie, waar Ad wat eigen tekst aan had toegevoegd. Ik had er op het werk zelf net voor gezorgd dat de nieuwsbrief op één pc binnenkwam en daarna automatisch aan alle belanghebbenden werd doorgestuurd.

Thuis reageerde ik met ‘Reply’ op de mail van Ad, maar dat betekende dat de informatie waar het automatische script op het werk op was gebaseerd, nog steeds in de onderwerpregel van de e-mail stond. En daarmee werd mijn ongezouten, cynische mening over collega ‘X’ niet alleen naar Ad gemaild, maar ook naar collega ‘X’ zelf. Onnodig te vermelden dat ik vrij lang gebrouilleerd ben geweest met de beste man. Over een e-mailkater gesproken…

Scroll Up

Pin It on Pinterest