E-tickets

Volgend jaar komt er een definitief einde aan het papieren vliegticket. Na 1 juni 2008 kunnen passagiers alleen nog maar een elektronisch ticket krijgen, aldus de internationale luchtvaartorganisatie IATA.

Deze organisatie vertegenwoordigt meer dan 240 luchtvaartmaatschappijen die samen 94 procent van alle internationale lijnvluchten verzorgen. Een groot deel van de maatschappijen heeft het e-ticket al ingevoerd. Inmiddels vliegt 84 procent van de passagiers van de bij IATA aangesloten maatschappijen met een elektronisch plaatsbewijs. Luchtvaartmaatschappijen besparen met de overgang naar het e-ticket volgens IATA 9 euro per passagier. Of de consumenten hiervan zullen profiteren, liet IATA-topman Giovanni Bisignani in het midden. Het e-ticket is ook goed voor het milieu: het scheelt jaarlijks 50.000 bomen.

Op die milieuclaim claim valt natuurlijk wel het een en ander af te dingen. In de eerste plaats kan de bevestiging van de reservering van het e-ticket nog altijd per fax of post worden verstuurd en daar komt natuurlijk ook papier bij kijken. Ook adviseren luchtvaartmaatschappijen mensen een kopie van deze bevestiging bij zich te hebben, waarmee menig velletje uit de printer rolt, voorzien van de naar alle waarschijnlijkheid niet al te milieuvriendelijke inkten. Maar goed, iedere poging om minder papier te verslinden is natuurlijk van harte welkom. Maar het zou pas echt schelen als luchtvaartmaatschappijen wezenlijk zouden investeren in milieuvriendelijkere brandstoffen, zoals miljardair Richard Branson met zijn luchtvaartmaatschappij Virgin doet.

Scroll Up

Pin It on Pinterest