Echte vriendschap

Ha, wat velen al vermoedden is nu eindelijk bewezen: vrienden maken op websites voor sociale contacten kan niet. Ondanks dat mensen op netwerksites als Hyves, Facebook en MySpace honderden of zelfs duizenden kennissen verzamelen is volgens wetenschappers een ontmoeting vrijwel altijd noodzakelijk om een eerlijke, hechte vriendschap op te bouwen, berichtte The Guardian onlangs.

Onderzoekers van de Sheffield Hallam University ondervroegen ruim tweehonderd mensen over hun sociale contacten op internet. De respondenten gaven aangemiddeld vijf goede vrienden te hebben en 90 procent van hun goede vrienden hadden ze daadwerkelijk ontmoet. Volgens een van de onderzoekers ‘ om er zeker van te zijn dat de ander in ons investeert en er is als we hem nodig hebben’.

Eerder onderzoek wees uit dat mensen in het algemeen ook vijf goede vrienden hebben in een totaal van 150 vrienden en kennissen. Mensen die een grotere kennissenkring hebben, onderhouden minder vaak contact met de rest. Online is een groter netwerk gemakkelijker bij te houden.

Veel meer moesten we ook maar niet van dit bericht maken, lijkt me. Die netwerken zijn best leuk, zeker als je via Hyves of iets anders oude kennissen, vrienden en zelfs familie weet op te sporen. En hoe iemand een netwerk van honderden vrienden onderhoudt, zou ik niet weten. Het doet er ook niet toe, want iedereen gebruikt dit soort mogelijkheden naar eigen smaak en inzicht. En hoe we het ook wenden of keren, Hyves en andere sociale netwerken zijn voor velen van ons onlosmakelijk verbonden met het dagelijkse leven.

En als ik er goed over nadenk, is dit onderzoek eigenlijk helemaal niet relevant. Wie kent immers de verhalen niet van mensen die elkaar via wat voor website of ander online communicatiemiddel dan ook hebben leren kennen, om elkaar uiteindelijk in den lijve te willen zien. Dat verlangen naar echte, warme en trouwe vriendschappen met lijfelijke nabijheid zal de menselijke soort waarschijnlijk wel nooit verliezen. Maar die netwerken stellen iedere gebruiker wel in staat om mensen te leren kennen die ze anders van hun levensdagen niet waren tegengekomen. Dus dames en heren onderzoekers: ten eerste welkom in de 21ste eeuw en ten tweede: wat wilden jullie nu eigenlijk aantonen?

Scroll Up

Pin It on Pinterest