Edison meets iPod

2 min leestijd

Toen in 1998 de eerste iMac verscheen, had ik kort daarna een pittige discussie over het kekke apparaat met mijn toenmalige hoofdredacteur. Hij vond het maar niets, dat retrodesign. Een ontwerp hoorde wat hem betreft niet zo schaamteloos terug te grijpen op oude lijnen.

Hij kon het weten, of beter hij was als docent aan de Rietveld Academie aan zijn stand verplicht een stevige mening te hebben over vormgeving, maar overtuigen kon hij me niet echt. Ik vond het gewoon een mooi ding, en nog trouwens.

Een paar jaar later, als ik me niet vergis ergens halverwege 2002, was er op televisie een documentaire te zien over Nieuwleusen. De reporter was naar het dorp gekomen omdat er volgens het CBS toen de meeste motoren per inwoner waren te vinden. Aardig als startpunt, maar journalistiek niet interessant genoeg. Er moest een tegenstelling gecreëerd worden en dat werd de vermeende rivaliteit tussen de motorclubs MC Nieuwleusen en De Zweef. Eerstgenoemde club rijdt voornamelijk op moderne motoren, terwijl de andere motorclub juist op zo oud mogelijk materiaal rondrijdt, of eraan sleutelt natuurlijk.

Het was een behoorlijk gekunstelde insteek, want de meeste motorrijders kennen elkaar wel in Nieuwleusen en als iemand op een oud bakkie wil rijden, dan moet ie dat vooral doen. Sterker, de meeste bezitters van zo`n modern ding vinden dat echt ook wel mooi. Ze willen alleen graag de rit uitrijden en daar ben je met zo`n klassieker niet altijd zeker van. Daar moet je tegen kunnen.

De leden van De Zweef aan de andere kant vinden het oude spul gewoon mooi, leven helemaal op bij het eeuwige sleutelen aan hun motor en hoeven helemaal niet het nieuwste van het nieuwste te hebben, of met tweehonderdenvijftig kilometer per uur over Duitse Autobahnen te vliegen. Alhoewel, ik ken er een die mij laatst op het Circuit van Assen bekende dat ie op en Ducati Monster had gereden en het maar goed te vinden dat hij zo`n moderne motorfiets niet in de garage heeft staan, want anders…

Ik hoor zeker tot de categorie mensen die oude ontwerpen prachtig vindt, maar wel erg slecht tegen dingen die stuk gaan kan. Dus kan ik erg genieten van retrofietsen als de Triumph Ttruxton. Een motor die eruit ziet alsof ie in de jaren zestig is gemaakt maar die door zijn moderne techniek goed en blijvend te berijden is. Eigenlijk mogen ze van mij nog veel meer van die retrofietsen maken, als ze maar geen concessie doen met betrekking tot het rijden. Want als mijn toenmalige hoofdredacteur en ik het ergens over eens waren, is dat de vorm nooit boven de functie mag gaan, nooit.

Of dat voor de Phonophonics II van Science + Sons geldt, weet ik niet, maar helemaal te gek is ie wel. Je stopt de oortelefoontjes van je uiterst moderne iPod in twee houdertjes van de toeter en vervolgens wordt het geluid uit de koptelefoon zonder elektronica versterkt tot ongeveer 50 decibel. Niet bepaalt een ghettoblaster, maar wat een elegantie! Edison meets iPod, kan het meer symbolisch? Dacht het niet. Retro Rulez!

Scroll Up

Pin It on Pinterest