Eerste hardlooprondje buiten!

GO!

Deze week twee trainingen op de loopband afgerond van vier en vijf kilometer. Het gevoel na deze afstanden was erg goed. Met deze ervaring in het achterhoofd, waag ik de sprong: voor het eerst een serieuze afstand buiten hardlopen!

Een waterpolowedstrijd op zondagmiddag in Delfzijl, je moet er maar zin in hebben. Het aspirantenteam dat ik coach is gewend om op rare tijden en op grote afstand van thuis de competitie te spelen en natuurlijk hebben ze zin een potje waterpolo. De tegenstander bestaat voor een groot deel uit snelle zwemmers en daar is hun tactiek op gebaseerd. Ze spelen op de 'brake' en straffen iedere fout van onze kant genadeloos af. Helaas stapelen 'mijn' aspiranten te veel individuele fouten op elkaar. Lastig te coachen en dat is aan het eind van de vierde periode te merken: met nul punten gaan we terug naar Meppel.

Thuis is het nog licht en heb ik ook nog zin in hardlopen. De sportschool is allang dicht, dus wordt het noodgedwongen het eerste hardlooprondje buiten. Het is best koud, dus trek op de gok een paar lagen kleding aan, bedenk snel het begin van een route en probeer zonder overtuiging een paar zelfbedachte oefeningen uit om de spieren op te warmen. Opbergruimte voor de iPhone met Strava ontbreekt, dus houd ik de smartphone maar in de hand.

Via de Randweg hardloop ik in pittig tempo naar Hesselingen, ga verder door het park, loop langs de donkere sportschool en op de brug over het Meppelerdiep besluit ik via de buitenhaven en het Westeinde terug te gaan. Op het Westeinde aangekomen blijkt het tempo net iets te hoog te zijn geweest. Na enkele tientallen meters wandelen wordt de hardloopsessie weer hervat. Het gaat best lekker, bedenk ik me en ik besluit langs de Reest door te lopen tot het witte bruggetje en langs de Reestoeverschool en over het fietspad parallel aan Het Palet het eerste hardlooprondje buiten te volbrengen.

Halverwege het fietspad beginnen de benen moe te worden. Ik probeer het tempo te handhaven. Als ik thuis de hardloopsessie upload naar Strava blijk ik hierin te zijn geslaagd. Een gemiddelde snelheid van net onder de 5 minuten per kilometer voor dit externe hardloopdebuut is bijzonder. Trots plaats ik de prestatie op Facebook. Het ontlokt een veel ervarener hardloper dan ik de opmerking dat dit wel erg goed is voor een eerste vijf kilometer. Ik lees zijn reactie op Facebook best wel trots een paar keer opnieuw. Buiten hardlopen smaakt naar meer!

Mijn eerste rondje hardlopen in de Meppeler buitenlucht