Elektronisch nepleven

2 min leestijd

Goed nieuws voor de eenzame lieden onder ons, of mensen die graag willen moederen maar nog te jong zijn voor een echte baby: een nieuw huisdier doet zijn intrede in Nederland. Voor de goede orde, het betreft de robotdino Pleo, een elektronisch huisdier dus.

De ronkende teksten uit het persbericht wil ik u niet onthouden: ‘Pleo verbaast, verblijdt en ontroert’. Deze woorden zijn van Desireè Anthonijsz van TrendPers, die het speelgoedbeestje op de grote speelgoedbeurs in Neurenberg spotte en zegt dat het waarschijnlijk in september naar Nederland komt.

Nou vooruit, nog wat reclame voor deze ongetwijfeld vernuftig in elkaar gezette verzameling printcircuits, draden, mini-elektromotoren, camera’s en wat verder nodig is om de illusie van echt leven te wekken: ‘Het nieuwe aan deze generatie robotdieren is dat het beestje niet alleen reageert op je bewegingen, maar ook op de manier waarop je met hem omgaat. Dat vormt uiteindelijk ook zijn karakter. Hij is bedeesd als hij een onvriendelijke baas heeft en spontaan als je leuk voor hem bent’, weet Anthonijsz.

Ik weet niet hoe het u vergaat, maar op dit moment begint mijn maag de eerste omkeerbewegingen te maken. Maar het gaat nog verder: ‘Deze ‘dierenvriend’ van de mens is de eerste echte levensvorm van Caleb Chung, bekend van de Furby. Elke Pleo wordt geboren bij de koper oftewel het baasje thuis. Hij leert dan zijn eerste stapjes maken, zijn baasje kennen en de wereld te zien zoals die is’, aldus Anthonijsz. Pleo geeft pootjes, kan opzitten, bijten en allerlei spelletjes doen met zijn eigenaar.

Ik heb op dit punt meer dan genoeg van het persbericht, maar de pr-dame wil van geen ophouden weten en werkt langzaam maar onafwendbaar zeker toe naar een hoogte- c.q. dieptepunt. Houdt moed, beste lezer, daar gaat ie dan: ‘Het dier kent ook emoties als angst, blijdschap, droevenis en agressie. De robodino maakt duidelijk wat hij wil door geluiden te maken en door zijn lichaamstaal. Zo voelt Pleo waar dan ook op zijn lichaam als hij aangeraakt of geaaid wordt. Zijn zicht stelt hem in staat te zien wat hij zelf doet. Zo kan hij daardoor niet van de rand van een tafel vallen of zichzelf in gevaarlijke situaties brengen. Pleo gaat volgens Anthonijsz tussen de 350 en 400 euro kosten.

Oké, ik heb geprobeerd rustig te blijven, de lol van zo’n beestje in te zien, ik heb mijn hersenen gepijnigd om er nog enigszins educatief vermaak in te ontwaren, ja ik heb het onderwerp zelfs een week laten liggen om er niet al te gepolariseerd naar te kijken, maar mijn cynisme heeft glansrijk overwonnen. Vierhonderd euro is op jaarbasis waarschijnlijk een stuk goedkoper dan mensen kwijt zijn aan een echte hond of kat, maar kom nou toch, een echt beest van vlees en bloed is toch oneindig bevredigender. Het gevoel dat ík krijg wanneer mijn handen de vacht van een hond of kat beroeren, ja zelfs de stinkende odeur die vaak rond honden hangt is verre te prefereren boven elektronica, want het is ECHT! Het zal duidelijk zijn, als ik zo’n beestje zou hebben dat reageert op mijn gedrag, wacht het een beroerd bestaan. Maar het vindt vast wel een baasje met meer affectie voor elektronisch nepleven…

Scroll Up

Pin It on Pinterest