Er zit muziek in onderzoek

2 min leestijd

Er wordt wat onderzoek gepleegd op deze wereld, en al doende worden er wat open deuren ingetrapt door ongetwijfeld goedbedoelende wetenschappers. Zo heeft de Canadese overheid het download- en koopgedrag van muziekliefhebbers laten onderzoeken door Engelse experts. Wat bleek: hoe meer mensen downloaden, des te meer cd`s ze kopen.

Ja, dat lijkt me eerlijk gezegd best logisch: hoe meer iemand muziek liefheeft, des te meer deze persoon aan muziek zal trachten te komen. Naar de lokale muziekwinkel lopen en daar een cd`tje aanschaffen is dan één manier om dit doel te verwezenlijken, het al dan niet legaal downloaden van muziek een andere. En het kopiëren van muziek van een vriend of een familielid een andere, niet onderzochte methode, maar dat terzijde.

Het onderzoek lijkt oorzaak en gevolg niet echt te onderscheiden, maar dat kan ook mijn eigen vooroordeel zijn over dit soort onderzoeken. De illegale downloaders en alle partijen die daarbij belang hebben zoals makers van p2p-software, grijpen dit soort cijfers namelijk altijd direct aan om hun software te rechtvaardigen naar de platenlabels toe. `Zie je wel, illegale downloads zijn helemaal niet zo slecht voor de muziekindustrie`, hoor ik de persberichten van e p2p-industrie al triomfantelijk schreeuwen. Het daadwerkelijke fenomeen is natuurlijk dat muziekfans gewoon noot genoeg hebben en dus veel cd`s en dvd`s in de winkel en mp3`s in online winkels kopen, en daarnaast regelmatig op illegale wijze aan nog wat extra muziek trachten te komen.

De muziekindustrie bestrijdt deze laatste methode te vuur en te zwaard, maar schetst daarbij een veel te zwart-witbeeld. Het zal lastig tot de hoofden van de platenbonzen doordringen, maar er zijn gewoon legitieme redenen om tot illegaal downloaden over te gaan. Geen redenen die standhouden in een rechtszaal, wel in het rechtsgevoel van veel `gewone burgers`. In dit licht bezien heeft het eerder genoemde onderzoek wél interessante resultaten opgeleverd. Zo geeft rond de helft van de ondervraagden aan muziek te downloaden via p2p-netwerken omdat ze de nummers wilden horen voordat ze deze kochten, of slechts een paar nummers wilden kopen en niet de hele cd. Bijna een kwart van de geënquêteerden download via p2p-netwerken omdat ze hun favoriete muziek niet kunnen kopen in de reguliere platenzaken. Waarvan acte, dames en heren uit de muziekbusiness!

Scroll Up

Pin It on Pinterest