Ernst Hirsch Ballin

2 min leestijd

Ik moet iets bekennen, maar eigenlijk durf ik niet. Het is eigenlijk te erg voor woorden, maar ik ben het eens met minister Hirsch Ballin.

Deze ongetwijfeld zeer competente man met het hart op de juiste plaats is in mijn ogen ook de vleesgeworden stijfheid. Rigide is zijn bijnaam, en zijn voornaam doet ie constant eer aan, zo komt de goede maar zeer ernstige man op mij over. Niet echt mijn type, en toch hebben we elkaar gevonden, de minister en ik. Ernst wil namelijk strengere regels voor gewelddadige video- en computergames voor kinderen. Hij heeft geen vertrouwen meer in zelfregulering en de ‘goede voornemens’ bij verkopers en fabrikanten. Bedrijven die willens en wetens gewelddadige spelletjes aan (te) jonge kinderen verkopen, zullen via het strafrecht harder worden aangepakt, zegt Hirsch Ballin.

Hij steunt de pogingen van EU-voorzitter Duitsland om te komen tot een nieuwe, kritischer aanpak. Volgens hem zijn de schadelijke effecten van extreem geweld voor kinderen inmiddels genoegzaam bekend. De classificaties op de spelletjes blijken bovendien vaak averechts te werken. Waarschuwingen voor geweld, of leeftijdsadviezen, zijn voor kinderen soms juist een reden een spelletje te kopen in plaats van dat ze er weg van blijven.

Ik heb hier verder weinig aan toe te voegen. Ik ben verder ook niet zo geïnteresseerd in ‘de wetenschap’ die aantoont dat gewelddadige spelletjes invloed hebben op de psyche van kinderen. Een weldenkend mens heeft toch geen wetenschappelijk excuus nodig om in te zien dat het constant hoofden van rompen afschieten achter de computer ook in het dagelijkse leven z’n gevolgen zal hebben. Niet letterlijk nee, maar de minste tik die je er volgens mij door oploopt, is dat je gaat denken dat geweld de oplossing voor alle problemen is. En erg respectvol zul je er ook wel niet van worden, om maar te zwijgen van alle tijd die je ook buiten had kunnen spenderen aan het contact maken met anderen, of sporten, of zoiets geks als leren.

Ja, ik ben oud geworden, maar schaam me er toch lekker niet voor. En ook al weet ik dat Minister Hirsch Ballin een achterhoedegevecht voert op dit punt, dat hij een hopeloze strijd tegen digitale windmolens aangaat, vind ik toch dat hij op dit punt het gelijk aan zijn zijde heeft. Dus Ernst, in jouw woorden: `Zet hem op mijn beste man.’

Scroll Up

Pin It on Pinterest