Evy versus Strava

GO!

Mijn lief twijfelde over de afstanden die 'Hardlopen met Evy' registreert. Een rondje met Lidia's Evy en mijn Strava moest uitkomst bieden. Lidia vond één rondje genoeg, ik ging nog een keer. En overschreed op twee manieren een grens.

Op deze prachtige zaterdagochtend hebben we een extra reden om samen een rondje te gaan hardlopen. Lidia werkt met 'Hardlopen met Evy' aan haar hardloopconditie. Er is weinig op deze app aan te merken, alleen heeft ze op de een of andere manier het idee dat de afstanden die ze loopt niet kloppen. Dus gaan we vandaag samen een rondje hardlopen over de Oeverlanden. Dit fraaie stukje groen is ingesloten tussen het Meppeler Diep, industrieterrein 'Oevers B' en de nieuwbouwwijk de Berggierslanden. Toch heeft het zijn landelijk karakter weten te behouden. We lopen er daarom graag.

Een rondje van zes kilometer hardlopen is voor mij inmiddels heel normaal. Sinds mijn eerste rondje buiten worden de meeste kilometers weliswaar nog steeds op de hardloopband gemaakt, maar heb ik ook al een aantal rondjes buiten hardgelopen. Voor Lidia is het nog iets lastiger om deze afstand volledig hardlopend af te leggen. We besluiten gewoon samen een training van Evy af te werken. Afwisselend hardlopend en kleine stukjes stevig wandelend voor het herstel werken we de oefening van Evy af. Het gaat lekker, dus hardlopen we aan het eind wat langer door dan strikt noodzakelijk. We genieten van het samen bezig zijn, het weer, de omgeving en het feit dat het lekker gaat.

Route om Evy te vergelijken met Strava

Op de dijk langs de Hoogeveense Vaart vindt Lidia het na ongeveer 4,5 kilometer genoeg en wandelen we kletsend naar huis. Daar nemen we afscheid. Ik heb nog energie over en besluit het rondje nog een keer te doen. Onderweg bedenk ik me dat het misschien niet zo verstandig is om in één keer mijn tot nu toe maximaal gelopen afstand bijna te verdubbelen. 'Ach, het gaat toch lekker', stel ik mezelf gerust, 'ik heb nergens last van en conditioneel is het ook geen probleem.' Lange tijd is dat ook zo en geniet ik enorm van het feit dat het hardlopen met zulke snelle sprongen vooruit is gegaan.

Iets na het punt waar Lidia het hardlopen voor gezien hield, begint de vermoeidheid toch toe te slaan. Ik laat het tempo even zakken, maar pers er de laatste kilometer evengoed het eerdere tempo uit. Moe maar blij kom ik thuis. Als we de afstand die Evy heeft gemeten tijdens het eerste rondje vergelijken met Strava, blijkt Evy dezelfde waarde te hebben geregistreerd. Daar hoeft mijn lief zich dus geen zorgen meer over te maken. Als ik de trap op loop om mij te laten afzinken in een warm bad, protesteren mijn knieën lichtjes. 'Hey, dat voelt niet helemaal goed', denk ik enigszins geschrokken. 'Nou ja, ik heb ook voor het eerst de tien kilometergrens overschreden, en nog ruim ook. Ik moet volgende week gewoon even wat extra rust nemen', probeer ik mijn lichte ongerustheid te sussen.