Extatisch zweet

Mensen uit Nederland die in de database Apple`s online muziekwinkel iTunes zitten, waaronder bovengetekende dus, kregen vandaag een mailtje met daarin de mededeling dat de winkel een rood-wit-blauw tintje krijgt. Meer rechtstreekse aandacht voor de Nederlandse artiesten dus in de winkel.

Een blik op de openingspagina van deze kaaskoppenversie leert dat er inderdaad artiesten als Paul de Leeuw, André Hazes, de soundtrack van de film `Alles is liefde`, Anouk en nog wat artiesten in eerste instantie de nodige aandacht opeisen. En dan zou ik bijna een hele fijne vergeten: Spinvis. Er is ook een top tien te vinden met een hoog Nederlands artiestengehalte, evenals een lijst met meest populaire Nederlandse podcasts, een overzicht van `danssteden` in ons land, enzovoort.

Al met al best een geregionaliseerd geheel, zeker voor een wereldwijd opererend bedrijf. Maar voor onze begrippen eigenlijk nét niet regionaal genoeg: wat de samenstellers van de voorpagina waarschijnlijk nog niet helemaal doorhebben, is dat er al een tijdje een wervelwind door het platteland giert die piratenfeesten heet. Niet echt mijn muziek, maar er zijn maandelijks duizenden mensen op de been om een tent om te toveren in een stomende, dampende, naar bier en andere drankjes maar vooral extatisch zweet stinkende samenballing van Nederlandstalig vermaak. Het is maar een tip, marketeers van Apple. Helemaal gratis en voor niets…

Scroll Up

Pin It on Pinterest