Filmindustrie start downloadsite

Eindelijk is het dan zover: vijf van de zeven grote filmmaatschappijen hebben een site opgestart waar liefhebbers films vanaf kunnen halen. Helaas vooralsnog alleen in de VS en ook nog eens voor een ridicule prijs.

De films die via Movielink gedownload kunnen worden, mogen onbeperkt op maximaal drie pc’s of laptops worden afgespeeld. Als de computer is aangesloten op de tv, kan de film daar gewoon op worden getoond. Een koper wordt eigenaar van de film, maar kan er geen dvd van bakken die kan worden afgespeeld op een normale dvd-speler. Hij mag wel een dvd maken als back-up.

En dan de prijs: de digitale films op Movielink kosten evenveel als de dvd’s met diezelfde film die je gewoon in de winkel koopt. Dat lijkt toch tamelijk ridicuul: internetinfrastructuur is niet goedkoop, maar dat is productie, opslag en distributie van dvd’s zeker ook niet. En daar wordt met dit verkoopmodel toch op bespaard. Het lijkt er daarom op dat de filmindustrie vooral aan het aftasten is of dit digitale verkoopmodel levensvatbaar is. Zolang de filmmaatschappijen hiervan nog niet zijn overtuigd, mag Movielink dus vooral niet ten koste gaan van de verkoop van films op de oude vertrouwde dvd-schijfjes.

Ook is het natuurlijk wachten op de eerste berichten over het kraken van de afspeelbeveiliging van deze digitale filmbestanden voor ordinaire dvd-spelers. En zoals we allemaal weten, hoeven we daar niet al te lang op te wachten. Hoe lang het duurt eer de rest van de wereld mag meegenieten van de ‘digitale revolutie’ binnen de filmindustrie? Afwachten maar.

Scroll Up

Pin It on Pinterest